ФЕЈСБУК ПОГАСИО НАЛОГЕ: Лажна руска Агенција за интернет истраживања

И. С.

02. 09. 2020. у 16:04

ФЕЈСБУК ПОГАСИО НАЛОГЕ: Лажна руска Агенција за интернет истраживања

Фото: Танјуг/АП

ФЕЈСБУК је потврдио да је уклонио малу мрежу налога и страница повезаних с лажном руском Агенцијом за интернет истраживања.

Ова агенција користила је налоге на друштвеним мрежама како би сејала политичку неслогу у САД од председничких избора из 2016. године до данас.

Људи који стоје иза ових налога регрутовали су фриленс новинаре да објављују постове на енглеском и арапском језику, обраћајући се, углавном, лево оријентисаној публици.

Фејсбук је саопштио да су њихове активности биле фокусиране на САД, Велику Британију и друге земље енглеског говорног подручја, затим Алжир, Египат и друге земље на северу Африке, као и на Блиском истоку.

Компанија је почела да истражује ову мрежу, која се састојала од 13 налога и две странице, на основу информација које је добила од "Еф-Би-Ај"-а о њеним активностима ван Фејсбука.

Фејсбук је саопштио да су људи иза ове мреже објављивали постове о глобалним догађањима и темама, као што су расна неправда у САД и Великој Британији, НАТО, Доналд Трамп, председничка кампања Џоа Бајдена.

Циљ групе био је да утиче на изборе у САД и да посеје политичку неслогу у већ подељеној земљи. Како би избегли да буду откривени, људи из ове групе регрутовали су Американце да објављују постове за њих, при чему они највероватније нису знали у шта су били умешани, пишу светске агенције.

И Твитер је суспендовао пет налога повезаних са лажном руском Агенцијом за интернет истраживања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)