СВИ СТРАХУЈУ ОД ЈЕСЕНИ И ЗИМЕ: Чувени европски експерт за вирусе открива - да ли ће бити другог таласа?

Новости онлине

28. 08. 2020. у 00:23

СВИ СТРАХУЈУ ОД ЈЕСЕНИ И ЗИМЕ: Чувени европски експерт за вирусе открива - да ли ће бити другог таласа?

Фото: Г. Шљивић

ЈЕДАН од највећих експерата за вирусе рекао је да Европа треба да се припреми за више жаришта корона вируса, али да ће избећи "хорор" другог таласа.

Доктор Серђио Брусин из Европског центра за превенцију и контролу болести рекао је да "ужасне сцене" и смрти које смо видели у првом таласу можда се неће поново десити

- Повећање случајева трајаће неколико месеци, али вероватно никада неће доћи на исти ниво као у великом првом таласу у пролећу. Иако видимо да се број хоспитализованих случајева повећава у неким земљама, није ни приближно близу ономе у марту и априлу - рекао је Брусин.

Он је додао како одељења интензивне неге нису пренатрпана и здравствени системи сада имају више времена за планирање и реаговање.

- Оптимистичан сам да нећемо видети ужасне сцене које смо видели у марту и априлу, али видећемо још пуно случајева - истакао је он.

Овога пута имамо социјалну дистанцу и могућност да државе реагују на локална избијања, због чега, како је рекао, не мисли да ће поново бити "великог закључавања земаља".

Потврђени случајеви корона вируса у порасту су у 18 земаља, укључујући и многима у Европи.

Тренутно је Шпанија најтеже погођена и претекла је Велику Британију по дневном броју новооболелих на милион становника.

Серђо Брусин/Фото: Принтсцреен

Земља бележи пораст од преко 7.000 инфекција, а туристичка места као што су Бенидром и Мајорка појављују се као главна жаришта.

Француска је регистровала 5.429 нових случајева за 24 сата, нови скок од краја блокаде, а овакав број нових инфекција није виђен од почетка априла.

Француска влада жели да избегне ново закључавање државе, иако су стручњаци упозоравали да други талас може да их погоди у новембру.

У међувремену, Немачка ће можда продужити забрану великих скупова до краја године, као део нових мера за спречавање ширења вируса.

Забрана за догађаје као што су концерти, спортска дешавања и фестивали треба да истекне крајем октобра.

Број нових случајева у Немачкој у порасту је од почетка јула и скочио је у последњим недељама.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)