ЛУКАШЕНКОВ НАЈПАМЕТНИЈИ ПОТЕЗ: Златне резерве враћене у Белорусију - све до последњег грама

Танјуг

27. 08. 2020. у 23:09

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко сматра да је била стратешки исправна раније донета одлука да се из иностранства у земљу врате све златне резерве.

ЛУКАШЕНКОВ НАЈПАМЕТНИЈИ ПОТЕЗ: Златне резерве враћене у Белорусију - све до последњег грама

Фото: ЕПА

- Браво за Националну банку и владу. Пре три месеца сам дао задатак да се све златне и девизне резерве врате у земљу, посебно злато. У земљу је враћено све до последњег грама злата - рекао је Лукашенко.

Белоруски лидер је истакао да земља има довољно резерви да одржи курс националне валуте на прихватљивом нивоу, а похвалио је Националну баку и Савет министара, који још нису "стварно" почели да користе златне резерве, преноси Спутњик. 

Лукашенко сматра да управо због тога нема катастрофалне ситуације са курсом националне валуте. Истовремено је признао да у "појединим мењачницама у земљи некад може недостајати новца у готовини" и дао је налог Националној банци да исправи ту ситуацију. 

Према подацима Националне банке Белорусије, почетком 2020. године златне резерве земље су износиле 42,2 тоне. Првог јануара укупне златне и девизне резерве земље износиле су 9,39 милијарди долара, а 1. августа износе 8,86 милијарди.

Како су објаснили из Националне банке, златне резерве су племенити метали у облику златних полуга. Њима управља банка и део су Државног фонда племенитих метала Белорусије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)