ВОДЕЋИ БРИТАНСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ ШОКИРАО ТВРЊАМА: Карантин је монументална глобална грешка - лек гори од болести

Новости онлајн

26. 08. 2020. у 16:07

ВОДЕЋИ БРИТАНСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ ШОКИРАО ТВРЊАМА: Карантин је монументална глобална грешка - лек гори од болести

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

БРИТАНСКИ стручњак Марк Вулхаус истакао је да је карантин био "мера панике" и једина опција у датом тренутку "јер нису могли да смисле ништа боље".

Ипак, овај професор Универзитета у Единбургу тврди и да је то била ригорозна и груба мера која не узима у обзир нивое ризика за различите појединце. Пре свега, Вулхаус мисли на чињеницу да се нација још у марту "концентрисала на школе када је требало да се концентришу на домове за негу.

Професор епидемиологије сада је истакао да влада мора да се фокусира на повећање тестирања и настојање да откључава друштво, а не да га и даље ограничава, преноси "Експрес".

- Затварање је била панична мера и верујем да ће историја показати да је покушај контроле корона вируса кроз карантин био монументална грешка на глобалном нивоу, лек који је гори од болести - истакао је Вулхаус, који је иначе и члан Научне групе за пандемију која саветује британске власти.

- Никада више не желим да видим национално закључавање. То је била привремена мера која је једноставна само догодила фазу епидемије којој сада сведочимо. Сада знамо више о вирусу и како да га пратимо, не бисмо поново требали да будемо у таквом положају - рекао је он.

Фото: ЕПА

- Апсолутно се не треба вратити на позицију где деца не могу да се играју или иду у школу. Верујем да ће штета која је нанета нашем образовању, здравственом приступу и широким аспектима наше економије и друштва испасти бар толико велика колико и штета коју наноси Ковид-19 - био је јасан овај професор.

- Претпостављам да је сада више људи оштећено колетералним ефектима закључавања него Ковидом-19 - додаје.

Вулхаус тврди да је једина одржива дугорочна мера - тестирање у што већем броју, а каже да је то најбоље показала Премијер лига у оквиру које је тестирано 40.000 људи како би се одржала последња серија мечева - и то је прошло успешно.

- Док укидамо ограничења, најважније је да обезбедимо заштиту људима којима је то потребно - посебно оним старијим од 70 година или са лошим здравственим стањем. Али, то није једна величина која одговора свима. Морамо заштити оне који су у највећем ризику и осигурати им подршку. Тада можемо поново да оценимо равнотежу између контроле вируса и штете коју закључавање узрокује широј економији и друштву - закључио је овај водећи британски епидемиолог.

(Жена.блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Ljube

26.08.2020. 17:15

E moj dragi profesore ,doktore ,kada nista nije normalno oko ovog virusa (?) ,kada je sve planirano ,izrezirano davno pre ,tako ce i sve mere biti nenormalne kao i to planirano zakljucavanje ,ponizenje ,zavodjdnje straha itd. Videcemo sta nas ,koja nova ponizenja ,kaznjavanja ocekuju ovu jesen i zimu !

SamoTi

26.08.2020. 17:30

Istina, čak i ostale mere su blago rečeno smešne. Borimo se krpama na ustima i izbegavanjem kontakta. Poraz svetske medicine je demokratija i kapitalizam. Demokratije nema, a kapitalizam misli samo na sebe. Dok se ubijaju, uništavaju planetu zarad sopstvenog interesa, nama pričaju da ne izlazimo iz kuće. Gledao sam i licemerje na recimo finalu lige šampiona gde teraju igrače da sede na tribinama razdvojeni sa maskama dok glavešine na dodeli stisli se jedni do drugih bez maski. Licemeri. Deci ostavljamo strah, uništenu planetu, blud i nemoral. Sikter

Eto

27.08.2020. 13:09

Recimo cak i da se slazem sa gospodinom i da ce na kraju sve da se popusti, da se Kovid bas rasiri, pa ko prezivi, prezivi. ALI ipak je bitno razvuci KRIVU UMIRANJA. Poredjenja radi u 14 veku je na svetu bilo 400 MILIONA ljudi, a crna smrt je odnela izmedju 75 i 200 miliona (izmedju 19% i 50%), sto je i moglo da se sahrani, s obzirom na raspolozivi prostor. ali je to dovelo do potpune promene strukture drustva i ekonomije. A sada na svetu ima preko 8,5 MILIJARDI ljudi ili 21,25 puta vise! Do sada je umrlo nesto ispod 1 MILION, a samo pogledajte koje su posledice u celom svetu. A sad sedite, pa razmislite da li je i ko je u pravu i da li cete se - i dalje - truditi da zastitite sebe i svoju porodicu.