Врховни суд Белорусије одбио жалбу опозиције на резултате председничких избора

Новости онлајн

25. 08. 2020. у 17:19

ВРХОВНИ суд Белорусије одбио је да покрене поступак по жалби бивших председничких кандидата Татјане Канопацке, Андреја Дмитријева и Светлане Тихановске на резултате председничких избора које је објавила Централна изборна комисија.

Врховни суд Белорусије одбио жалбу опозиције на резултате председничких избора

Жене су преузеле главну улогу у протестима / Фото АП

Врховни суд је образложио своју одлуку тиме што овакве врсте захтева нису у његовој компетенцији.

Раније је представник Уставног суда Белорусије Петар Миклашевич изјавио да Устав земље не омогућава јавним органима и организацијама да мењају резултате председничких избора, тј. координациони савет опозиције у ту сврху не испуњава основне законе земље.

Подсетимо, према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова.

Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска. Резултати избора су изазвали велике протесте у земљи.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (2)

Varto Marx

25.08.2020. 18:13

Tko moze u ovoj situaciji protiv diktatora u Belorusiju sve je imao pod kontrolu. Podkupijo sve glavne organe, i jos sa njim nosi Kalasnjikov, Kako da nije otisao na granici sa oruzjem , i da doceka neprijtelja. Sta je hteo sa tim da dokaze nositi oruzje u rezidencilu, plasi se da neko od opozicije ne uleti u rezidenciji. Nazalost diktator je preziveo, u nadi da nece dugo, podlusat ce vevinu svog naroda i dati ostavku da narod zivi u slobodu i demokratiju.