ИТАЛИЈА ПОЧИЊЕ СА ЕКСПЕРИМЕНТИМА: Мајка двоје деце примила вакцину против короне, а ево како се осећа

Милица Остојић - Дописник из Рима

25. 08. 2020. у 16:29

ИТАЛИЈА ПОЧИЊЕ СА ЕКСПЕРИМЕНТИМА: Мајка двоје деце примила вакцину против короне, а ево како се осећа

КП.РУ

ВАКЦИНУ је истраживао и реализовао у потпуности италијански тим стручњака, патентирала је италијанска биотехнолошка компанија "Реи Тхера" из Рима, а експериментални тест је започет у чувеном Институту за Инфективне болести "Спаланцани" у Риму.

Једна педесеотогишња жена први је добровољац који је у болници Спаланцани примила вакцију, мајка двоје деце, често због посла треба да путује у иностранство, осећа се добро, нема колатералних ефеката, а у осам посета болници биће праћени ефекти развоја антитела.

Вратила се кући након четири сата осматрања у болници, каже да се осећа добро, да је срећна и поносна што може да помогне другима а одлуку да се јави као прва донела јер је гледала како умире њој драга особа од Ковида. Ефекти вакцине у организму пратиће се наредних 12 седмица да би се дошло до одговора о развоју антитела и имунитета.

У првој фази биће тестирано укупно 90 добровољаца, половина од њихи има између 18 и 55 година, друга половина изнад 65 година, сви су изабрани између 7.000 кандидата кои су се сами понудили. Наредна два пацијента биће вакцинисана већ сутра, потом ако се не покажу колатерални ефекти прелази се на следећих троје који ће примити једну јачу дозу и тако ће се ићи напред у наредних 24 седмице у првој фази. Део експерименталне примене вакцине биће осим у Риму спроведено и у Центру за истраживање у клиници "Роси" у Верони.

Друга и трећа фаза се премешта у иностранство, на много већем броју добровољаца, у земље где је вирус много раширенији као што су Бразил и Мексико. Ако све прође добро на пролеће ће вакцина бити комерцијализована.

Научни директор Института Спаланцани Ђузепе Иполито подвлачи "да се Италија не налази у рату за вакцину као протагониста и не да би била прва већ да би увела земљу у систем паритета да не би постала роб других". За реализацију ове вакције Италија је ставила на располагање 8 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)