ПОЛОВИНА НОВОЗАРАЖЕНИХ БИЛА НА ОДМОРУ: Да ли ће Италија поново бити затворена као у марту?

Милица Остојић - Дописник из Рима

24. 08. 2020. у 14:18

ПОЛОВИНА НОВОЗАРАЖЕНИХ БИЛА НА ОДМОРУ: Да ли ће Италија поново бити затворена као у марту?

Туристи који се враћају из Хрватске у Италију морају на тестирање / Фото Танјуг-АП

МЕЂУ новим позитивним из јучерашњег броја од 1.210 њих половина била је на годишњем одмору, тако је корона вирус допутовао на повратку са коферима и ранчевима, а да то путници нису ни знали, откривени на тестовима на аеродромима, у лукама или у градским амбулантама, средња старосна граница 30 година, а највећи број деловао је асимптоматично.

Вратили су се са одмора са Сардиније, из Грчке, Шпаније или Хрватске и по санитарним властима они представљају сада истинску опасност. Зашто? Зато што није тачно да један заражени зарази још једног, један зарази десетину или више десетина, 80 посто заражених има порекло од 20 посто позитивних, постоје особе "суперрастурачи вируса" као и оне код којих микроби остану само у њој.

Шта је уочено последњих седмица у Италији радећи на огромној количини тампон тестова и анализујући циклусе репликацијама у којима се појавила позитивност, дошло се до резултата о дози микроорганизама "високог набоја" о чему једногласно потврђује више стручњака, то потврђују из болнице "Сако" у Милану и то сазнајемо преко директора Масимо Галија, то потврђују и директор Универзитета у Болоњи Воторио Самбри и Универзитета у Падови Андреа Кризанти.

Иако уочавање вирусног набоја зависи од момента када се узима узорак за тест колеге са разних страна подвлаче да "нови заражени имају веома висок набој у односу на онај од пре неколико седмица". А, све је почело почетком августа када је око 100.000 младих кренуло ка разним дестинацијама, највише ка Сардинији и дискотекама које су тада биле отворене, а потом затворене када се почео уочавати проблем, а кулминирало је од почетка Ферагосто (15 августа) када је дошло до правог покрета понајвише младих на одмор и у околне земље. 

За сада се не најављује затварање које је доживела Италија од марта до маја, али се будно прати развог ситуације јер се последњих дана пораст броја заражених сваког дана увећавао за преко 200 особа, средња старосна граница 30 година, а приближава се почетак универзитетске године, уписаних студената је 1.690.834, а ауле ће бити очигледно са ограниченим бројем места, иако са дистанцом и обавезом маски на лицу, тако да ће око 30 посто њих морати да прати наставу са дистанце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)