ПРЕДСЕДНИК БЕЛОРУСИЈЕ МЕЊА ТАКТИКУ Лукашенко наредио: Ставите катанце!

Б. ВЛАХОВИЋ / Д. ВУЈИЧИЋ

24. 08. 2020. у 00:40

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко је наредио губернаторима области да се од понедељка затворе сва предузећа која штрајкују.

ПРЕДСЕДНИК БЕЛОРУСИЈЕ МЕЊА ТАКТИКУ Лукашенко наредио: Ставите катанце!

Фото Тањуг АП

Ко не жели да ради не треба га терати да ради, ставите катанац на врата. Кад се главе охладе разјасниће се кога ћемо позвати да опет почне да ради, поручио је.

До сада је председник тврдио да је само мањи број радника штрајковао у највећим компанијама аутомобилске индустрије као што су "БелАЗ" затим "Мински аутозавод тегљача", па "Белорускалиј" и "Гродно азот".

- Координатори масовних протеста су у иностранству у суседним земљама и имају подршку тамошњих власти. Они седе у Варшави и Вилњусу. Све се планира у САД, а у Европи раде то што од њих траже Американци - објашњава Лукашенко.

Интересантно је да је Лукашенко сугерисао полицији да не буде груба према демонстрантима. Председник Белорусије тврди да на друштвеним мрежама кружи веома много лажних информација.

- Једном броју учесника митинга су платили, а другом делу су "памет узели", а истовремено у иностранству проводе војне маневре и спремају се да ако буде требало упадну у нашу земљу - истакао је Лукашенко.

Обојено Детаљ из Минска, Фото Тањуг АП

Стејт департмент нема "министарство културе", али има НЕД и низ других наводно НВО које распирују демократију у непријатељским земљама - пише Стефан Линдеман у есеју "Зашто обојене револуције сад руше Лукашенка", на порталу "Глобал рисрч".

Открива: Национални фонд за демократију, паравојска ЦИА, развијао се у Србији, Украјини, Русији и бројним другим државама, чији се лидери нису хтели повиновати глобалистичким диктатима.

У 2019. години, НЕД је на својој веб-страници објавио 34 гранта НЕД у Белорусији. Сви они били су усмерени на неговање и обуку анти-Лукашенкових опозиционих група. Неповратна средства отишла су за пројекте попут "Јачање НВО": "повећати локални и регионални ангажман грађана, идентификовати локалне проблеме и развити стратегије убеђивања".

Други је био "Проширивање интернетског складишта публикација ...  Затим је стигао грант НЕД-а: "Одбрана и подршка независним новинарима и медијима" ...

Кључну улогу у координацији "спонтаних" протеста играо је варшавски текстуални и видео-канал под називом "Некта", коју номинално предводи 22-годишњи белоруски опозиционар са седиштем у Пољској, по имену Степан Путила. Раније је радио за варшавски канал "Белсат", одакле се ширила пропаганда у Белорусију, а који финансирају пољско Министарство спољних послова и УСАИД. Суоснивач и главни уредник компаније "Некта" од марта 2020. године је белоруски новинар Роман Проташевич, који се прославио на кијевском Мајдану 2013-2014. У априлу 2018. Проташевич посећује Стејт департмент у Вашингтону, после чега то објављује на "Фејсбуку". Пошто је напустио Вашингтон, 31. августа 2018. отишао је на Еурорадио, радио који је финансирао УСАИД у Белорусији. Две године касније Проташевич преко "Некте" координира протесте против Лукашенка из Варшаве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)