КРЕЋЕ ЕКСПЕРИМЕНТ У НЕМАЧКОЈ: Гарантована плата 1.200 евра

Танјуг

21. 08. 2020. у 20:26

КРЕЋЕ ЕКСПЕРИМЕНТ У НЕМАЧКОЈ: Гарантована плата 1.200 евра

Фото: Depositphotos

НЕМАЧКИ институт за економска истраживања DIW и стартап Мајн Грундајнкомен покрећу у Немачкој експеримент с циљем да утв рде како универзални основни доходак утиче на став и живот оних који га примају.

У оквиру пилот-пројекта „Основни доходак”, 120 људи ће сваког месеца добијати 1.200 евра током три године, а њихова искуства ће истраживачи поредити са другом групом од 1.380 људи који неће примати новац.

Циљ истраживања је да се дође до научне спознаје о томе како се понашање и ставови људи мењају када редовно примају новац без икаквих условљавања, рекао је истраживач DIW-а Јирген Шуп у интервјуу за Шпигл.

Намера је, каже, да се добију одговори на питања да ли они који је примају основни доходак постају лењи или креативни, да ли скраћују радно време или потпуно одустају од посла, да ли додатно време и новац користе само за себе или се укључују у организације чија је активност усмерена на добробит друштва.

Према његовим речима, актуелна расправа о основном дохотку није заснована на чврстима доказима, и зато је циљ студије да пружи "емпиријски потврђене чињенице" које ће помоћи у дебати о увођењу универзалног основног дохотка, преноси портал “лоцал.де”.

Шуп је навео да су у свету већ вршена истраживања о основном дохотку, али да су њихови резултати били ограничени, или су застарели или се не могу генерализовати јер суњима били обухваћени само незапослени.

"Ми ћемо први спровести истраживање основног дохотка на другачији начин, где ћемо у узорак укључити и људе који су против основног дохотка, како резултати не ни били искривљени већ од почетка”, додао је он.

Истраживачи желе да до новембра дођу до милион пријављених кандидатам од којих ће одабрати 20.000 људи методом случајног избора. Са њима ће обавити обавити оспежне интервјуе о њиховој животној ситуацији, након чега ће за овај тргодишњи ескепримент бити изабрано њих 1.500.

Од тог броја ће 120 добијати основни приход, а преосталих 1.380 који неће примате новац чиниће групу за поређење.

Пројекат, који би требало стартује следећег пролећа, већ је привукао 140.000 приватних донатора. Студија је такође окупила реномиране научнике, међу којима бихејвиоралне економисте, психологе и истраживаче јавног благостања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)