ОДНОСИ СА РУСИЈОМ ГЛАВНО ПИТАЊЕ: И опозиција из Минска намигује ка Москви

Бранко Влаховић, дописник "Новости" из Москве

21. 08. 2020. у 08:50

МАДА је Александар Лукашенко више пута поновио да себе сматра победником на председничким изборима и да не намерава да их понавља, лидери опозиције му сада обећавају да ће му дозволити да учествује у поновљеним изборима.

ОДНОСИ СА РУСИЈОМ ГЛАВНО ПИТАЊЕ: И опозиција из Минска намигује ка Москви

Фото: АП

Руководиоци Координационог савета белоруске опозиције, у којем су углавном присталице Светлане Тихановске, поручују да су спремни да контактирају и са представницима Русије како би им објаснили да они не намеравају да прекидају садашњу сарадњу двеју земаља.

Тако је смењени директор Националног академског театра Белорусије Павел Латушко изјавио да ће Русија и даље бити стратешки партнер његове земље. Павел Латушко је био министар културе од 2009. до 2012, а такође амбасадор Белорусије у Француској, Шпанији и Португалији. Он заправо покушава да ублажи негативни ефекат који су изазвале изјаве једног броја опозиционара који се залажу за престанак развоја односа са Русијом. Уочи избора, сви опозициони председнички кандидати су били за окретање ка Западу и против наставка интеграционих процеса са Русијом.

У међувремену, Министарство рада Белорусије саопштило је да су забрањени политички штрајкови у радним колективима.

Присталице Александра Лукашенка све више излазе на улице носећи државне црвено-зелене заставе. На митинзима подршке белоруском председнику са трибина понављају да су за пријатељство, а не за раздвајање од Русије. Противе се и приватизацији фабрика. За Светлану Тихановску говоре да је она марионета Запада. Политичко суфлирање из Пољске само хомогенизује онај део Белоруса који не жели да доживе судбину Украјине којој су такође обећавали брз улазак у ЕУ, инвестиције, али од тога није било ништа.

Траје и бој заставама: црвено-белом опозиције и црвено-зеленом власти

Фото: АП

Присталице Лукашенка са црвено-зеленом заставом

ПЕСКОВ: НЕКА РЕШЕ САМИ

МОСКВА сматра да постоји директно и индиректно спољашње мешање у послове Белорусије, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков и истакао да Русија сматра да би учествовање у дијалогу са опозицијом у Белорусији представљало мешање у питања која морају да буду решена унутар те земље, без вршења утицаја страних сила. Песков није прецизирао које су то земље које покушавају да утичу на ситуацију у Белорусији.

Ко прати збивања у Белорусији приметио је да се из два супротстављена табора вијоре различите заставе. На једној страни су демонстранти са "бело-црвено-белим" и Лукашенкове присталице са "црвено-зеленим" заставама. За оне лојалне властима, бело-црвено-бела застава је симбол покорености Белорусије мада је она после распада СССР-а од 1991. до доласка Лукашенка на власт била државна застава Белорусије. Председник Лукашенко је заменио ту заставу зелено-црвеном која се користила у совјетско време.

Лукашенкове присталице се противе црвено-белој застави коју носе присталице опозиције јер ју је у време немачке окупације 1918. користила покорена Белорусија. Ту заставу су користиле 1919. и 1920. белоруске јединице у саставу армије Литваније. А и касније су Немци дозвољавали да се та застава користи у окупираној Белорусији од 1941. до 1944.

Аргумент Лукашенкових противника је да се црвено-зелена застава користила у совјетско време и за њих је то прошлост која их подсећа на социјализам.

Фото: АП

 

ПОСТУПАК ПРОТИВ САВЕТА

ДРЖАВНО тужилаштво Белорусије покренуло је кривични поступак против Координационог савета, новог опозиционог тела, који је оптужило за покушај незаконитог преузимања власти, а његово оснивање назвало претњом по националну безбедност. Реагујући на ово, Координациони савет је одбацио све оптужбе и истакао да је њихов циљ решење кризе без конфликта, и да не позивају на преотимање власти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)