ЕВРОПСКА УНИЈА НЕ ПРИЗНАЈЕ ИЗБОРЕ: Брисел се меша у унутрашња питања Белорусије, уводе нове санкције

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

19. 08. 2020. у 15:59

ЕУ не признаје резултате недавно одржаних председничких избора у Белорусији.

ЕВРОПСКА УНИЈА НЕ ПРИЗНАЈЕ ИЗБОРЕ: Брисел се меша у унутрашња питања Белорусије, уводе нове санкције

AP Photo

Такође, упућен је позив на хитно смиривање ситуације и успостављање дијалога, а најављене су и појединачне санкције против оних које званични Брисел сматра одговорним за насиље. Цивилном друштву и угроженим групама биће упућено и 53 милиона евра. То је закључак ванредне видеоконференције посвећене тренутној ситуацији у овој земљи на коме учествовали шефови држава или влада земаља чланица ЕУ.

- Не признајемо резултате избора које су представиле белоруске власти – поручио је после састанка председник Европског савета Шарл Мишел, истакавши да ови избори "нису били фер и нису испунили међународне стандарде."

Мишел је нагласио да су лидери изразили велику забринутост због ситуације у Белорусији и послали јасну поруку солидарности с белоруским народом. Истовремено је поручио да је "насиље против мирних демонстраната шокирајуће и неприхватљиво."

- Осуђујемо ову бруталност. Тражимо пуну и транспарентну истрагу – нагласио је Шарл Мишел.

Председник ЕС је истакао да су цивилно друштво и независни медији кључни елементи у транзицији белоруског друштва, као и да грађани имају право да слободно изаберу своје лидере.

- Остајемо чврсто уз право белоруског народа да изабере своју судбину – рекао је Мишел и најавио санкције за "ауторе насиља и изборну крађу".

Поручио је и да ЕУ у потпуности подржава предлог ОЕБС-а за дијалог у Белорусији, уз спремност да у томе пружи помоћ.

- На вашој смо страни – упутио је Мишел поруку белоруском народу.

Осврнуо се и на разговар с руским председником Владимиром Путином који је водио дан раније:

- Послали смо јасну поруку, да о будућности Белорусије треба да одлучи народ Белорусије, а не да се о томе одлучује у Бриселу или Москви.

Додао је и то да је важно што су се и у Бриселу и у Москви сагласили да треба подржати све позитивне напоре с циљем да се нађе мирно решење и да се гарантује демократски процес у Белорусији. Одговарајући на питање да ли има потврду Путина да се Русија неће мешати, укључујући и војно, рекао је да је Кремљ већ издао саопштења у правцу да немају намеру да интервенишу.

Председница ЕК Урсула фон дер Лајен, која је такође учествовала на конференцији за медије, поручила је да је ЕУ "послала три јасне поруке": да је уз народ Белорусије који тражи основна права и демократију, да ће сакнционисати све који су, како је истакла, одговорни за насиље, репресију и фалсификовање резултата избора и, коначно, да је ЕУ "спремна да испрати мирну демократску транзицију власти у Белорусији."

- Народ је изашао мирно на улице, а власт је одговорила насиљем. То не може да се прихвати – рекла је Фон дер Лајенова, додавши да народ Белорусије жели промене и да је импресионирана његовом храброшћу.

Најавила је и помоћ од 53 милиона евра цивилном друштву и угроженим групама.

- Од тога, 2 милиона ће бити упућено жртвама репресије и неприхватљивог државног насиља, милион евра је подршка цивилном друштву и независним медијима и 50 милиона евра здравственом сектору за борбу против корона вируса, болницама, али и предузећима и социјалним службама – поручила је председница ЕК, уз најаву да ће листа санкција за одоворне појединце бити утврђена "што је пре могуће".

- Демонстрације у Белорусији нису уперене ни према којој суседној земљи или ентитету. Насиље мора да престане. Само инклузивним дијалогом може да се пронаће решење – закључила је Урсула фон дер Лајен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)