ПУТИН ИЗРИЧИТ: Кремљ се гласно успротивио притисцима на руководство у Минску из иностранства

Б. Влаховић - дописник из Москве

18. 08. 2020. у 23:58 >> 00:03

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин поручио је лидерима европских земаља да је недопустиво да се прави притисак на белоруско руководство при решавању тамошње кризе, али и да би било какво мешање са стране било лоше јер то само води погоршавању ситуације у тој земљи.

ПУТИН ИЗРИЧИТ: Кремљ се гласно успротивио притисцима на руководство у Минску из иностранства

Фото АП

Путин је разговарао са немачком канцеларком Ангелом Меркел, а затим и са француским председником Емануелом Макроном који, као и немачка канцеларка, сматра да против мирних демонстраната не треба користити силу. Заједничко свима је нада да ће се ситуација у Белорусији ускоро нормализовати.

Протести нису масовни као раније,Фото АП

Огласило се и руководство Пољске. Опет из Варшаве, као и у случају Украјине, самоиницијативно преузимају улогу "адвоката" грађана Белорусије. Предлажу да ЕУ помогне Белорусији да се ослободи зависности од Русије. Заменик министра спољних послова Пољске Павел Јаблоњски је изјавио да ЕУ треба да реагује на стање у Белорусији не само санкцијама и заједничким изјавама, већ треба да предложии Минску сарадњу која ће бити алтернатива садашњој активности Русији.

Оставке

ПОШТО се сврстао на страну белоруске опозиције, а против Александра Лукашенка, белоруски амбасадор у Словачкој Игор Лешчења изјавио је да је поднео оставку. Словачки премијер Игор Матович, понудио је Лешчењи азил. Још четворица амбасадора, најавила су да ће следити пример словачког колеге, наводи Дојче веле, не прецизирајући о коме се ради.

Како су Пољаци заштитили интересе Украјине и колико су се реализовала обећања лидера ЕУ могли би да кажу Украјинци. Било је обећано да ће Украјина брзо ући у ЕУ, што се касније испоставило као лажно обећање. Једино што су Украјинци добили је да су постали јефтина радна снага неких земаља ЕУ међу којима је и Пољска.

Пољска даје могућност брзог преласка границе Белорусима који се осећају угроженима и желе да напусте своју земљу. Он је рекао да су пољски конзулати добили инструкцију да по убрзаном поступку Белорусима дају визе.

 Демонстранти испред затвора где је Тихановски,Фото АП

Пошто белоруска опозиција нема формалних лидера, у уторак су покушали да формирају координациони одбор у који је ушла прва белоруска нобеловка, совјетска и белоруска новинарка и списатељица Светлана Алексијевич. Они би требало да формирају политички орган који би преузео на себе улогу "мирног преноса власти". Како то мисле да изведу кад Лукашенко отворено каже да му не пада на памет да понавља изборе а камоли да напусти председничку фотељу, тек треба да се види.

БЕСПРЕКОРНИ ПОЛИЦАЈЦИ

ЛУКАШЕНКО је наградио више од 300 полицајаца "за беспрекорну службу". Са друге стране, опозиција тврди да је полиција била преоштра, да је хапсила редом и да је приведено и задржано око 7.000 демонстраната. И док власт каже да су сви пуштени осим 122 особе, опозиција тврди да је у затворима остало још око 4.000 демонстраната.

Иако већина белоруских фабрика несметано ради, а ратари су на пољима где комбајнима сакупљају летину, и јуче су у неким фабрикама биле демонстрације које су окупиле мањи број људи. У рудницима који снабдевају сировином "Беларускалиј" једног од највећих произвођача вештачких ђубрива на свету, мањи број радника је престао да ради. Рудари намеравају да се окупе на главном тргу Солигорска. Они захтевају организацију нових избора као и да се не смањују плате онима који су штрајковали.

Јуче се око 150 људи окупило пред затвором у којем се налази ухапшени блогер Сергеј Тихановски не би ли му честитали рођендан. Он је супруг Светлане Тихановске (37) која је силом прилика постала председнички кандидат да би заменила мужа. Из њеног окружења се јуче чуло да би могла ускоро да се врати у Белорусију из Литваније у коју је побегла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Sale

19.08.2020. 07:46

Neka se gospa Merkel seti Berlina pre neku nedelju a gospon Makron Pariza i batinanja žutih žaketa. Pa posle drugome pamet da sole. O Poljacima i Ukrajincima neću ni da govorim, psihopate ne uzimam u obzir. Realno govoreći, Lukašenko je poslednjih godina velike greške pravio, pogotovo sa svojom tendencijom da sedne u dva čamca, misleći da će mu gaće ostati suve. Jedna od najvećih grešaka koju je ovaj put uradio, to je bilo da uhapsi pro-ruskog kandidata pre izbora, Babariko, za kojeg se narod spremao da glasa a zapad ga i ne spominje jer nije njihov, ne ovog blogerskog bilmeza, koji živeo isključivo na stipendije zapada. A kako taj samozvani "komitet" namerava da preuzme vlast, pa to smo već videli u Ukrajini, Boliviji i neuspelim pokušaju u Venecueli i Hong Kongu.

kekec

19.08.2020. 11:11

putin ima pravo, belorusija je primer demokratije i postenih izbora, sve drzave bi trebale da se ugledaju na rusiju i belorusiju, naravno i kinu. evropa zavidi rusiji i belorusiji na ekonomskom napretku, blagostanju i kvaliteti zivota!