ЈЕДАН ЈЕ ПРОМЕНИО ФИЗИЧКИ, А ДРУГИ ПОЛИТИЧКИ ПЕЈЗАЖ: Два велика "потреса" која су уздрмала Блиски исток

Танјуг

18. 08. 2020. у 23:21 >> 23:01

ДВА снажна "потреса" уздрмала су Блиски исток за само неколико дана од којих је један био крајње деструктиван, а други означио политичку промену која би могла да донесе мир и из темеља промени политички пејзаж овог региона, оцењује Јован Ковачић у ауторском тексту за бриселски "Њу Јуроп".

ЈЕДАН ЈЕ ПРОМЕНИО ФИЗИЧКИ, А ДРУГИ ПОЛИТИЧКИ ПЕЈЗАЖ: Два велика потреса која су уздрмала Блиски исток

Фото: ЕПА

Најпре се 4. августа догодила снажна експлозија складиштеног амонијум-нитрата у луци у Бејруту у којој је погинуло више од 170 људи а рањено 6.000. Овај разорни догађај оставио је више од 300.000 грађана без домова и изазвао вишедневне насилне протесте који су довели до пада владе.

За обнову луке требаће године и милијарде долара, али за искидане живце измучених грађана Бејрута вероватно никад неће бити правог лека, наводи се у тексту.

Следећи потрес, несмртоносне природе, али са дубљим последицама, био је историјски мировни споразум Израела и Уједињених Арапских Емирата којим они успостављају пуне дипломатске односе.

Када се споразум потпише у Белој кући, вероватно за неколико недеља, УАЕ ће постати трећа арапска земља после Египта и Јордана која је формално нормализовала односе са Израелом, као и прва земља у Персијском заливу.

Фото: Танјуг

Заузврат, Израел је пристао да суспендује планове о анексији стратешки важних делова Западне обале.

Договор је формализовао оно што је дуго важило за прећутан дипломатски однос између Израела и УАЕ, незванична сарадња која се сматрала једном од најгоре чуваних тајни у региону.

Још важније, нови договор ће вероватно променити политички пејзаж Блиског истока заувек и убрзати напоре за проналажење решења палестинског питања, оцењује се у анализи.

Могуће је да ће тај договор консолидовати и открити дуго утврђене верске и секташке линије поделе и различите и непријатељске интересе многих арапских земаља према Израелу али и једних према другима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)