ПЕТИ ДАН ЗА РЕДОМ У МИНУСУ: Долар на најнижем нивоу у последње две године

Танјуг

18. 08. 2020. у 19:14

ПЕТИ ДАН ЗА РЕДОМ У МИНУСУ: Долар на најнижем нивоу у последње две године

Фото: П. Милошевић

АМЕРИЧКИ долар је пао данас према корпи главних светских валута пети трговачки дан заредом, спустивши се на најнижи ниво у последње две године, под притиском ниских приноса на америчке дужничке хартије и суморних економских података у САД.

Доларски индекс, који мери вредност америчке према главним ривалским валутама, ослабио је према последњим подацима за 0,3 посто на 92,55 поена, а у једном тренутку је пао чак на 92,46 поена, на најнижи ниво од јуна 2018, извештава Ројтерс.

Најновији раст акција технолошких компанија обезбедио је позитивно окружење на тржиштима и пригушио тражњу за сигурним доларом, док су резултати из месечне анкете Емпајер Стејт њујоршког ФЕД-а показали лошији индекс о стању и очекивањима произвођача него што се очекивало.

То је утицало на трговце да задрже песимистичан став према америчкој валути.

Долар је према евру склизнуо за додатних 0,2 процента на 1,19 долара а у односу на јапански јен је пао за 0,5 одсто, на 105,40 јена, што је његов најнижи ниво у последњих недељу и по дана.

Зелена новчаница је такође потонула за пола процента према британској фунти, на 1,3180 долара, на најслабији ниво у готово две недеље.

Упркос губитку вредности у поиследњих неколико недеља, долар је и даље за 27 посто изнад нивоа из 2011., што наговештава да би могло доћи до још већег пада америчке валуте, нарочито на тржишно пондерисаној основи, кажу аналитичари.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)