ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ ДОБИЈАМО ХАОС: Мишел Обама отворила демократску конвенцију емоционалном критиком Трампа

Бета

18. 08. 2020. у 10:10

ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ ДОБИЈАМО ХАОС: Мишел Обама отворила демократску конвенцију емоционалном критиком Трампа

Мишел Обама / Фото Танјуг-АП

Бивша прва дама САД Мишел Обама осудила је данас потпуни недостатак емпатије Доналда Трампа, у виртуелном говору првог дана демократске конвенције на којој ће Џо Бајден званично бити проглашен за демократског председничког кандидата за предстојеће изборе.

Конвенција се одржава у Мивокију у америчкој држави Висконсин, а због пандемије корона вируса, она као и сви главни говорници, укључујући Бајдена и његовог кандидата за потпредседницу државе Камалу Харис, говориће преко видеа.

Обама је рекла да је Трамп погрешан председник за земљу.

"Зато што кад год се окренемо према овој Белој кући да пронађемо неку врсту вођства, утехе или било какав налик стабилности, оно што уместо тога добијамо су хаос, поделе и потпуни недостатак емпатије", рекла је Мишел Обама у унапред снимљеном говору. То је до сада невиђена критика једне бивше прве даме САД упућена актуелном председнику земље, наводи агенција Франс прес.

Говор Мишел Обаме је затворио прво вече конвенције која ће трајати до 20. августа. У тој америчкој држави је на изборима 2016. Трамп направио изненађење и победио са врло малом предношћу.

Говорећи о дубокој здравственој кризи у којој је више од 170.000 људи умрло у САД, економској рецесији и историјском таласу беса против расизма Обама је рекла да је републикански председник имао "више него довољно времена да може да ради тај посао" али да га је посао очигледно превазишао.

"Дозволите ми да будем поштена и јасна колико је могуће. Доналд Трамп није добар председник за нашу земљу", рекла је она.

У емоционалном говору од готово 20 минута Мишел Обама је позвала Американце да гласају 3. новембра, и да изаберу Бајдена, бившег потпредседника за време председништва њеног супруга Барака Обаме.

"Знам да Џо није савршен, и он ће вам први то рећи, али он зна шта треба урадити за економију, да се победи пандемија и да покаже пут нашој земљи", рекла је она.

У жаоци према садашњем становнику Беле куће рекла је да ће Бајден "рећи истину и имати поверење у науку".

Трамп је иронично коментаришући њен говор написао "ништа нарочито узбудљиво". Он је раније потврдио да ће прихватити званичну номинацију републиканаца за председничког кандидата виртуелно из Беле куће.

Велики ривал Џоа Бајдена на унутарстраначким примарним изборима за председничког кандидата Берни Сандерс такође је позвао сународнике да изаберу Бајдена и Камалу Харис, кандидата за потпредседницу.

"Пријатељи кажем вам и свима који су подржали друге кандидате током примарних избора, и оне који су можда гласали за Доналда Трампа на претходним изборима, у питању је наша демократија", рекао је Сандерс.

Како наводи ББЦ није јасно да ли ће углавном вирутелни програм унапред снимљених говора без публике за ову демократску конвенцију успети да оствари исти ниво ентузијазма као и ранија окупљања присталица партије пре пандемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)