ФБИ ПОДМЕТАО КУКАВИЧЈЕ ЈАЈЕ TРАМПУ: Докази да је Русија утицала на председничке изборе 2016. - намештени

Д. САВИЋ

17. 08. 2020. у 07:13

НАЈВЕЋИМ делом првог мандата, суочен с оптужбама да му је колега из Москве помогао да уђе у Белу кућу, амерички председник Доналд Трaмп, у финишу трке за останак на најпрестижниjој вашингтонској адреси, добија потврду тврдњи да је истрага о руском утицају на изоре био, политички мотивисани, "лов на вештице".

ФБИ ПОДМЕТАО КУКАВИЧЈЕ ЈАЈЕ TРАМПУ: Докази да је Русија утицала на председничке изборе 2016. - намештени

Фото: АП

Потврда стиже признањем бившег агента ФБИ да је лажирао документ који је и допринео покретању вишегодишње истраге против Трампа и његовог тима.

Бивши адвокат ФБИ Кевин Клајнсмит, окривљен у Вашингтону за фалсификовање докумената, спрема се да призна кривицу тужитељима који истражују руски утицај на америчке изборе. Он ће, како наводе амерички медији, признати да је изменио садржај имејла који је послала ЦИА, а чиме је дозвољено да ФБИ обнови налог за надзор Трамповог саветника у кампањи Картера Пејџа 2017. године.

Бивши маринац, оснивач консултантске фирме "Глобал енерџи капитал", специјализоване за руске и централноазијске послове са нафтом и гасом, Пејџ је ангажован у Трамповој кампањи 2016. године као спољнополитички саветник. Пажњу агената ФБИ је привукао сумњама да је подлегао руским напорима да утичу на америчку председничку кампању. ФБИ је од ЦИА тражио информације о Пејџу, а Америчка обавештајна агенција је објаснила да је он редовно достављао податке о својим контактима у Русији. У спорном имејлу Клајнсмит је тражио од ЦИА налог да се прати комуникација особе за коју се сумња да је страни агент. У том имејлу се наводи да је Пејџ радио као извор ЦИА, али Клајнсмит је променио референцу, тако да испада да он то није чинио.

Клајнсмитови адвокати раније су тврдили да је њихов клијент изменио имејл поруке како би колеги разјаснио чињенице. Сада су проговорили сасвим другачије: - Кевин дубоко жали што је изменио имејл. Никада није имао намеру да завара суд или колеге, јер је веровао да су информације које је пренео тачне - навели су Клајнсмитови браниоци.

Извештај генералног инспектора министарства правде нашао је, уједно, и бројне нетачности у пријавама ФБИ за праћење Пејџа у склопу њихове истраге о наводној сарадњи Трампове кампање и руских оперативаца 2016. године.

Бивши адвокат лажирао документ који је покренуо истрагу “Русијагејт“

Агенти ФБИ који су покренули истрагу дали су Трампу први извештај као републиканском кандидату. Записник са садржајем брифинга одобрио је бивши агент Петер Стрзок, као и Клајнсмит.

Истрага о руском мешању у америчке изборе је априла 2019. године закључила да нема директног доказа да је Пејџ усклађивао активности Трампове кампање са руском владом. Америчко министарство правде сматра и да су неприхватљива последња два, од четири, налога за праћење Пејџа.

Фото: АП

Амерички дневник "Њујорк тајмс" тврди да тужиоци не намеравају да саопште да су акције бившег адвоката ФБИ део плана у већој завери. Клајнсмитово признање, ипак, доказује да је истрага против Трампа почивала на лажи, а протегла се, ипак, на готово цео његов први мандат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

PM

17.08.2020. 09:33

I tako, dolazimo do "klasičnog postupka": Prvo laži, pa, ko se, naravno teško ili nikakko, "izvadi"..Nešto nam je tu poznato? A sve osude Srbije (i Hag) počinju i "zasnijvaju" na ovakvim stvarima... Demkratija i "njihove vrednosti" .. Idi, bre