КОРОНА ЈЕ НАСТАЛА У РУДНИКУ ПРЕ ОСАМ ГОДИНА? Нове тврдње научника, рудари имали тешке симптоме исте као код ковида

Новости онлине

16. 08. 2020. у 15:14

СЛУЧАЈ обољевања шесторице кинеских рудара 2012. године, од којих су тројица преминула, навело је поједине научнике да доведу у питање порекло пандемије вируса корона и развију тезу да вирус није потекао из Вухана, већ из једног рудника на југозападу Кине препуног слепих мишева.

КОРОНА ЈЕ НАСТАЛА У РУДНИКУ ПРЕ ОСАМ ГОДИНА? Нове тврдње научника, рудари имали тешке симптоме исте као код ковида

Фото: ЕПА

Наиме, вирусолог Џонатан Латам и молекуларни биолог Алисон Вилсон, обоје из непрофитне организације „Биосајенс риср“, дошли су до тог закључка након што су превели магистарску тезу кинеског лекара који је лечио кинеске рударе, а узорке њиховог ткива послао у Институт за вирусологију у Вухану.

У питању је рад од 66 страна, а Латам и Вилсон су у ауторском тексту објављеном на њиховом сајту „Индепендент сајенс њуз“, истакли да су их „докази које тај рад садржи навели да преиспитају све што су мислили да знају о пореклу пандемије Ковид-19“.

Како преноси „Њујорк пост“, у априлу 2012. године шесторица рудара у југозападној кинеској провинцији Јунан разболело се након што су више од 14 дана провели уклањајући фекалије слепих мишева из јаме.

Тројица су касније преминула, а наведено је да су имали нешто налик упали плућа.

У својој тези, кинески лекар Ли Су, навео је да су рудари имали високу температуру, сув кашаљ, а поједини су се жалили на главобољу, што су, како указују Латам и Вилсон, све симптоми који се сада повезују са Ковидом-19.

Они су, такође, лечени на сличан начин као и садашњи пацијенти са вирусом корона.

Након што је обавио више тестова, укључујући денга грозницу, хепатитс и ХИВ, лекар се консултовао са више специјалиста широм Кине, међу којима и са вирусологом Жонгом Наншаном, који је помогао у стављању под контролу епидемије САРС-а 2003. године и сматра се највећим научником у земљи.

- Разговор са њим је значајан. То имплицира да је постојала забринутост због обољевања шесторице рудара, као и да се сматрало да је највероватнији узрок вирус корона сличан САРС-у - навели су Латман и Вилсон.

Истраживачи из лабораторија Вухан открили су да је извор заразе био вирус корона сличан САРС-у из кинеских слепих мишева, наводи се у тези.

Латам и Вилсон су мишљења да је вирус, пошто се нашао у телу рудара, „мутирао у САРС ЦоВ 2“, као и да су узорци на неки начин прошле године „побегли“ из лабораторије, што је покренуло пандемију вируса корона.

Подсетимо, Кина је одбацила наводе да је вирус корона можда потекао из лабораторије. Светска здравствена организација је, такође, више пута изнела тврдњу да је вирус потекао из природе.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)