АМЕРИКАНЦИ ШАЉУ ЈОШ ВОЈНИКА НА РУСКЕ ГРАНИЦЕ: Помпео у Варшави потписао споразум са Пољацима

Танјуг

субота, 15. 08. 2020. у 14:28

АМЕРИКАНЦИ ШАЉУ ЈОШ ВОЈНИКА НА РУСКЕ ГРАНИЦЕ: Помпео у Варшави потписао споразум са Пољацима

Фото: ЕПА

ПРЕДСТАВНИЦИ САД и Пољске потписали су у Варшави споразум о војној сарадњи на основу кога ће бити могуће повећати војни контингент америчке војске у тој источноевропској земљи.

Документ су потписали амерички државни секретар Мајк Помпео и министар одбране Пољске Маријуш Блашчак.

Медији оцењују да овај споразум представља наставак спровођења декларације председника Пољске и САД Анджеја Дуде и Доналда Трампа о јачању присуства америчких снага у Пољској, који су њих двојица потписали још прошле године у Вашингтону.

Између осталог, овај документ подразумева повећање броја копнених снага за 1.000 војника, као и премештање петог корпуса копнене војске САД у ту земљу.

Иначе, тренутно се у Пољској налази око 5.000 америчких војника.

Председник Пољске Анджеј Дуда изјавио је да је потписивањем овог споразума не само повећан број америчких снага у његовој земљи, већ је појачана гаранција да ће у случају опасности „наша војска стајати раме уз раме са америчком“.

Према његовим речима, војна сарадња Пољске и САД означава „већу војну безбедност за целу источну Европу, али и за земље Балтика и Украјину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

vladimir

15.08.2020. 14:55

.... laje kera iza ograde, pa vi ste izgubili sve ratove na frontu, Koreje /podeljena/, Kambodže, Vijetnama, Kube /zaliv svinja/, Irana /pokušaj/, Somalije /pobegli ste bez glava/ .... pa čak smo vas i Mi sprečili da predjete granicu /paštrik, košare/ i sve ste "pobedjivali" bombardovanjem, a hoćete sa Rusima "prsa u prsa"!? Pa vi niste NORMALNI, doduše, to je poznata stvar!

Gio

15.08.2020. 22:09

5.000 ame. Vojnika a? Pa grunuce ima jedna baterija smerca i ćao,mogu da dodaju jos toliko vojnika. Hiljade hiljade švaba god.nije uspevalo da se probije a ni osvoji st.peterburg, moskvu. Pa i sa novom opremom i tehnologijom, dzabe jer je imaju i ovi rusi. Ne brinem kad kazu cifru vojnika, jer rusi se nece braniti od amera pušakma sve dok ne ugleda amera oči u oči.