ГЛАВНИ АМЕРИЧКИ ЕПИДЕМИОЛОГ ПРЕПОРУЧУЈЕ: Што више наставе на отвореном

Танјуг

субота, 15. 08. 2020. у 09:56

ГЛАВНИ АМЕРИЧКИ ЕПИДЕМИОЛОГ ПРЕПОРУЧУЈЕ: Што више наставе на отвореном

Фото: Танјуг/АП

ВИШЕ од 1.000 Американаца подлегло је корона вирусу сваког дана у протекле две недеље, а Центри за контролу болести предвиђају да би до почетка септембра број жртава могао да износи 200.000.

Доктор Ентони Фаучи, водећи амерички епидемиолог, изјавио је да “није задовољан развојем ситуације” и поново упозорио да неопрезно отварање може да има катастрофалне последице, преноси Глас Америке.

Фаучи каже да за поновно отварање школа “заједнице треба да стопу инфекција држе испод 10 одсто”, као и да мерење температуре није поуздани начин прегледа.

У разговору уживо преко Фејсбука са гувернерком Род Ајленда Ðином Рејмондо, Фаучи је изјавио да настава треба да буде на отвореном што је више могуће, да у школским аутобусима прозори треба да буду отворени а ученици носе маске што више могу.

“Излазите напоље што више можете. Ако погледамо скупове на којима је дошло до масовног ширења вируса, скоро увек су били на затвореном", рекао је подсећајући на жаришта заразе у домовима за пензионере, складиштима, затворима, као и на венчањима и другим социјалним дешавањима".

Фаучи, кога је на Инстаграму уживо интервјуисао глумац Метју Мекоханеј, каже да Американци треба да изаберу између журки овог лета и школске године. "Да ли желите да отворите барове или школе?”.

Дебата о отварању школа бесни и даље…У школама које су се већ отвориле брзо је дошло до проблема - најмање 2.400 ученика и наставника стављено је у карантин у шест држава.

Али у државама где настава уживо није почела - такође постоји отпор. Десетине родитеља и ученика у Пенсилванији окупиле су се испред локалне суднице апелујући на власти да отворе школе.

У Калифорнији, једна школа је прекршила наређења државе и ипак отворила врата за стотине ученика.

“То ће поништити сваки потенцијални напредак који смо остварили да зауставимо вирус”, каже Џесика Берген која је заговорница онлајн наставе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)