Власти у Белорусији данас пуштају све ухапшене демонстранте

Од сталног дописника МОСКВА- Бранко Влаховић

петак, 14. 08. 2020. у 08:17

Власти у Белорусији данас пуштају све ухапшене демонстранте

Фото РОСБАЛТ

БЕЛОРУСКЕ власти су у четвртак увече почеле да пуштају ухапшене демонстранте, а заменик министра унутрашњих послова Александар Барсков је изјавио да ће и сви преостали који су у притворима бити ослобођени данас.

Пре тога се министар полиције Јуриј Карајев  извинуо онима који су настрадали за време масовних протеста.


-Ја преузимам одговорност и извињавам се онима који су настрадали за време протеста- казао је министар полиције Јуриј Карајев. Он је раније говорио да демонстранти провоцирају специјалце да би изазвали неповерење народа према полицији.

До демонстрација је дошло јер грађани нису поверовали да је  Александар Лукашенко заиста добио 80 посто гласова на председничким изборима. Лукашенко није бирао речи за опозиционере и демонстранте. Називао их је овцама, наркоманима и пијаницама. Тврдио је да су демонстранти углавном  људи криминалне прошлости и  беспосличари. Белоруски полицајци су против демонстраната користили сузавац, гумене метке као и шок-бомбе. На другој страни, демонстранти им одговарају Молотовљевим коктелима, тј. запаљивом  течношћу.

Под притиском  Запада, као и домаће јавности, Лукашенко је морао да промени реторику против демонстраната. Више од хиљаду научних  радника и професора  потписало је писмо  упућено властима у којем   траже да престане насиље против демонстраната и да се ослободе   сви ухапшени на демонстрацијама. Научници и професори сматрају да је полиција прекршила Устав својим бруталним понашањем.

После тога, председник Лукашенко је схватио да му прети опасност да против себе има интелигенцију па је затражио да се утврди разлог за сваког ухапшеног. Преносећи Лукашенкове поруке председница белоруског парламента Наталија Кочанова је рекла да  Белорусији није потребна тучњава и рат.

-Председник је  чуо  мишљење   радних колектива  и позвао је да се  ради у том  правцу. Већ је било пуштено више од хиљаду људи који су потписали обавезу да више не учествују у  скуповима за које власти нису дале дозволу. За малолетнике су такву обавезу потписали њихови  родитељи- рекла је Наталија Кочанова.

Неоспорно је да је Лукашенко знао да се  припремају протести опозиције  па је пре избора  посетио  јединицу  специјалне полиције. Тада је поручио да неће дозволити да се у Белорусији понови  украјински  сценарио  рушења легитимно изабране  власти. Лукашенко је јасно рекао да су власти спремне да реагују на било који сценарио који употреб  демонстранти  којима се диригује из  иностранства.

Тешко је рећи је ли  Лукашенко знао да ће му и у великим  фабрикама радници  скандидрати „одлази, одлази“. Али морао би имати информацију да је много оних који мисле да је било довољно 26 година његове владавине и да је време да на његово место ипак  дође неко други.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Sale

14.08.2020. 09:45

Eno juče smo govorili sa rodbinom odatle i nije baš sve tako. Nije da "narod ne veruje da je Lukašenko zaradio 80%", nego da se po poznatim kanalima širi ta ideja. Za onu lepojku što podvila rep i pobegla i Lituaniju čim pošlo naopako jedva d neko glasao jer su znali da je zapadnjakinja i toliko sve. Pre izbora nisu ni čuli za nju. Nije ni čudo da nije zaradila. A zapad se sad još i trudi da zakopa tragove svojih provokatora koje su tamo poslali optužujući, naravno i tradicijonalno, pa kog drugog nego Rusiju. A narod je tamo stvarno počeo da izlazi na ulice protiv nasilja kako nam moja svastika reče, sa cvećem u rukama, al ne protiv svoje policije, nego protiv onih čudnih likova koji su se pojavili na svim demonstracijama, pa izlazili iz redova, napadali na policajce nebi li ih provocirali i posle odma begali nazad u redove demonstranata.