ОЕБС ПРЕТИ БЕЛОРУСИЈИ: Позвали Лукашенка да поштује људска права

Танјуг

четвртак, 13. 08. 2020. у 16:40

ОЕБС ПРЕТИ БЕЛОРУСИЈИ: Позвали Лукашенка да поштује људска права

Фото: ЕПА

ЗАБРИНУТ због извештаја о наводној прекомерној употреби силе после председничких избора у Белорусији, укључујући употребу гумених метака, водених топова, шок бомби и масовног хапшења, председник Парламентарне скупштине ОЕБС-а Џорџ Церетели позвао је данас власти у Минску да прекину репресивну тактику и у потпуности поштују међународне стандарде поштовања људских права.

Он је, такође, истакао да протести не треба да буду насилни, наведено је у саопштењу ОЕБС-а.

Подсећајући на наводне међународне обавезе Белорусије, Церетели је нагласио да "репресија и прогон противника нису прихватљиви" и да су "противни принципима ОЕБС-а".

- Оно што је сада потребно јесте деескалација и дијалог - рекао је он, истичући да би постизборни догађаји могли бити показатељ да је нешто суштински погрешно и да ће можда бити потребно извршити дубоке структурне реформе.

- Као земља чланица ОЕБС-а, Белорусија је слободно пристала на одређене обавезе у људској димензији укључујући право на мирно окупљање, слободу изражавања, слободу од произвољног хапшења или притварања и право на ефикасне правне лекове - навео је Церетели и позвао власти да обезбеде да се та права и слободе поштују, а они који су произвољно ухапшени последњих дана пусте на слободу без одлагања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Predrag

14.08.2020. 22:41

Zanimljivo kako Oebs nije zabrinut za ljudska prava u Parizu,recimo gdje je upotrebljena teška trotura nad žutim prslucima gdje su palice radile po glavama,šutanja i hapšenja ljudi,zatim sad u Berlinu gdje se policija iživljavala doslovce nad građanima,a o Americi neću ni da govorim o ubojstvima crnaca i doslovce pravog rata na ulicama Portlanda i drugih gradova. Jednom rječju ogavan materijalistički,licemjerni potplaćeni svijet. Već su davno provaljeni a pogotovo u zemljama koje rasture odigrava se isti scenario a tamo gdje ne uspiju onda se ovakvi poput Oebsa i sličnih organizacija javljaju,pa izlaze žene da bacaju cvijeće, pa sa fakulteta,pa glumci i ostale poznate stvari. Jednom riječju ću samo reći, sve čestitke Lukašenku na pobjedi i u razbijanju plaćenika i ostale ološi. Ukrajina se neće ostvarit u Bjelorusiji,dobro i na vrijeme su ih provalili....