ЛУКАШЕНКО УЗДРМАН, АЛИ ЈЕ ПИТАЊЕ ХОЋЕ ПАСТИ: Срећко Ђукић, бивши амбасадор Србије у Минску

В. М.

четвртак, 13. 08. 2020. у 00:19

ЛУКАШЕНКО УЗДРМАН, АЛИ ЈЕ ПИТАЊЕ ХОЋЕ ПАСТИ: Срећко Ђукић, бивши амбасадор Србије у Минску

Срећко Ђукић

СВЕ што се тренутно дешава у Белорусији у вези са председничким изборима и протестима против Александра Лукашенка, могло се очекивати. Откако је 1994. године победио на последњим демократским изборима, свака његова победа праћена је мањим или већим демонстрацијама.

Овако за "Новости", о ситуацији на улицама Минска и других белоруских градова, говори Срећко Ђукић, некадашњи амбасадор Србије у Белорусији, од 2004. до 2011. године.

Он каже да су протести очекивани, јер се избори у тој земљи не организују у складу са демократским стандардима, опозиција нема приступ медијима, а Лукашенко је третира као пету колону.

- У интервјуу који је дао пред изборе Лукашенко је казао да је спреман да брани своју победу на улици. Рекао је и да не може да замисли ситуацију у којој он није председник државе.

Због свега тога, објашњава Ђукић, питање није било да ли ће бити протеста, већ какве ће бити њихове размере:

- Изгледа да су протести превазишли Лукашенкова очекивања, јер су захватили целу земљу. Демонстранти су променили и тактику у односу на раније демонстрације, када су покушавали да заузму главни трг у Минску и направе неку врсту "мајдана". Сада се окупљају у различитим деловима града, у мањим групама и тако настоје да развуку снаге репресије и умање њихову ефикасност.

Ђукић каже да су ове демонстације уздрмале Лукашенка, али да се не може говорити о томе да ли ће и у којој мери убрзати његов одлазак са власти. Подсећа и да је Лукашенко најавио уставне промене, али да није говорио о томе у ком правцу ће се оне кретати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)