ЛУКАШЕНКО УЗДРМАН, АЛИ ЈЕ ПИТАЊЕ ХОЋЕ ПАСТИ: Срећко Ђукић, бивши амбасадор Србије у Минску

В. М.

13. 08. 2020. у 00:19

СВЕ што се тренутно дешава у Белорусији у вези са председничким изборима и протестима против Александра Лукашенка, могло се очекивати. Откако је 1994. године победио на последњим демократским изборима, свака његова победа праћена је мањим или већим демонстрацијама.

ЛУКАШЕНКО УЗДРМАН, АЛИ ЈЕ ПИТАЊЕ ХОЋЕ ПАСТИ: Срећко Ђукић, бивши амбасадор Србије у Минску

Срећко Ђукић

Овако за "Новости", о ситуацији на улицама Минска и других белоруских градова, говори Срећко Ђукић, некадашњи амбасадор Србије у Белорусији, од 2004. до 2011. године.

Он каже да су протести очекивани, јер се избори у тој земљи не организују у складу са демократским стандардима, опозиција нема приступ медијима, а Лукашенко је третира као пету колону.

- У интервјуу који је дао пред изборе Лукашенко је казао да је спреман да брани своју победу на улици. Рекао је и да не може да замисли ситуацију у којој он није председник државе.

Због свега тога, објашњава Ђукић, питање није било да ли ће бити протеста, већ какве ће бити њихове размере:

- Изгледа да су протести превазишли Лукашенкова очекивања, јер су захватили целу земљу. Демонстранти су променили и тактику у односу на раније демонстрације, када су покушавали да заузму главни трг у Минску и направе неку врсту "мајдана". Сада се окупљају у различитим деловима града, у мањим групама и тако настоје да развуку снаге репресије и умање њихову ефикасност.

Ђукић каже да су ове демонстације уздрмале Лукашенка, али да се не може говорити о томе да ли ће и у којој мери убрзати његов одлазак са власти. Подсећа и да је Лукашенко најавио уставне промене, али да није говорио о томе у ком правцу ће се оне кретати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)