ТРАМПОВ АС ИЗ РУКАВА: Демократе куде уредбе председника САД којима помаже најугроженијима

Д. САВИЋ

11. 08. 2020. у 07:50

ЦЕНКАЊЕ демократа са републиканским председником Доналдом Трампом око помоћи милионима незапослених Американаца могло би скупо да кошта њиховог изабраника за усељење у Белу кућу, Џозефа Бајдена.

ТРАМПОВ АС ИЗ РУКАВА: Демократе куде уредбе председника САД којима помаже најугроженијима

Фото АП

После две недеље безуспешног надмудривања са шефом Беле куће око горућег питања за милионе Американаца, одлазак Конгреса на летњи одмор без договора деловао је као идеалан доказ Трампове немоћи да се избори за спас најугроженијих грађана САД.

Ипак, десило се супротно.

- Доста је, спасићемо америчка радна места и пружити помоћ америчким радницима! - поручио је Трамп из свог одмаралишта у Бедминстеру, у Њу Џерсију када је, непредвидивошћу прекаљеног бизнисмена, запањио вашингтонски естаблишмент одлуком да проблем реши потписом на четири извршне уредбе.

Мање од три месеца пред председничке изборе, док је Америка на путу да премаши пет милиона оболелих од ковида 19, с више од 160.000 умрлих, Трамп је продужио помоћ незапосленима у висини од 400 долара седмично, пружио заштиту за станаре којима прети избацивање из стана, одложио наплату студентских кредита.

Посебан трн у оку је Трампово смањење пореза на приходе онима који зарађују мање од 100.000 долара годишње. Уз то, за разлику од Бајдена, који предлаже повећање такса онима са зарадом већом од 400.000 долара годишње, Трамп обећава:

- Ако 3. новембра победим, планирам да укинем тај порез! - поручује Трамп.

Бајден је то назвао "непромишљеним ратом против социјалног осигурања", тврдећи да Трамп укидањем тог пореза подрива целу финансијску основу социјалног осигурања.

- Он коси социјално осигурање! Наши старији и милиони Американаца са посебним потребама су већ под довољним стресом јер је Трамп довео њихове тешко стечене социјалне бенефиције у питање - поручује Бајден.

Трампове уредбе подигле су много обрва у Вашингтону и покренуле лавину, не само критика, већ и легалних питања. Демократе указују да председник САД нема овлашћења да доноси овакве одлуке, већ Конгрес. Кажу да Трампове уредбе не укључују, а законски предлог садржи више од 100 милијарди долара помоћи школама да се поново отворе ове јесени, додатна средства за тестирање на ковид 19, помоћ америчкој Поштанској служби која је у проблемима, и још један чек погођеним Американцима од 1.200 долара. Председник на то оптужује демократе у Конгресу да су у предлог закона о економској помоћи укључиле елементе који немају везе са пандемијом.

Демократе питају како ће се уредбе без одобрења средстава у Конгресу примењивати у пракси. Трампов план је да савезне државе покрију 25 одсто трошкова, а федерална влада преосталих 75 процената, али је могуће да државе и саме сносе цео износ.

Заиграо је, речју, Трамп на, што би Американци рекли, "вин-вин" карту. Бацајући појас за спасавање десетинама милиона незапослених Американаца, Трамп је један добацио и себи, свестан да му економски поени, у тешким оклоностима у САД, које добије од милиона бирача могу продужити и живот у Белој кући за још четири године.

СПРЕМАН ЗА СУД

Оспоравају Трампу и легално право да суспендује таксе извршном акцијом. Али, шеф Беле куће је већ рекао да је спреман да се са тиме носи и на суду, ако затреба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)