САДА И ЗВАНИЧНО: Либански премијер поднео оставку - Експлозија је резултат ендемске корупције! (ВИДЕО)

Новости онлине

10. 08. 2020. у 19:35

САДА И ЗВАНИЧНО: Либански премијер поднео оставку - Експлозија је резултат ендемске корупције! (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

ЛИБАНСКИ премијер Хасан Дијаб званично је саопштио да је цела Влада дала оставку после неколико дана протеста изазваних експлозијом која је прошле недеље разорила престоницу Бејрут.

Дијаб је нагласио да је експлозија резултат ендемске корупције и да стоји уз народ који позива да одговорни морају да плате за овај злочин.

- Мислио сам да ово могу да искореним, али то је системски проблем већи од државе - навео је премијер мислећи на корупцију и додао: "Зато, проглашавам оставку целе Владе".

- Катастрофа која је погодила Либан је резултат ужасне корупције у земљи, тај коруптивни систем је већи од саме државе, потпуно је паралише. Због владајуће класе која контролише земљу прете нам нове катастрофе. Суочени смо са огромном трагедијом. Силе које штите земљу морају да раде заједно у знак поштовања према људима који пате - прецизирао је Дајиб у обраћању.

Оптужио је политичке противнике да су користили катастрофу за стицање поена како би уништили "оно што је остало од државе".

Истакао је да његова Влада није успела да побошља ситуацију иако је покушала.

- Покушали смо да радимо праведно и транспарентно. Покушали смо да створимо транспарентну државу, али нажалост, као и до сада, сваки пут када бисмо направили корак напред, били бисмо гурнути уназад. Водили смо кампању против тих снага - кампању за промене. Покушали смо да донесемо промене које је либански народ желео и зато што не желимо да будемо препрека на путу тих промена. Живео Либан. Нека Бог благослови Либан и чува га од других катастрофа - закључио је Дијаб.

Раније данас медији су, позивајући се на незваничне изворе, објавили да је оставка премијера Хасана Дијаба неизбежна.

Пре оставке владе, четворо министара је такође дало оставке.

Подсетимо, у луци у Бејруту је прошле седмице дошло до експлозије у складишту које је било пуно амонијум-нитрата, што је сравнило луку и приобални део града. Страдало је најмање 200 људи, а хиљаде се повређене.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)