ПРЕГАЗИО ГА ПОЛИЦИЈСКИ АУТОМОБИЛ: Биланс крваве ноћи у Минску - један погинуо, 120 ухапшених

Бранко Влаховић (Москва)

10. 08. 2020. у 10:03

У СУКОБИМА полиције и демонстраната у Минску погинуо је један човек.

ПРЕГАЗИО ГА ПОЛИЦИЈСКИ АУТОМОБИЛ: Биланс крваве ноћи у Минску - један погинуо, 120 ухапшених

Фото: ТАСС

Полицијски аутомобил је налетео на једног демонстранта коме је била повређена лобања. Тешко су повређена још три демонстранта, изјавили су представници организације за људска права "Весна". Полиција за сада није ни потврдила а ни негирала те информације. Неоспорно је да је било повређених јер се то види са ТВ снимака и фотографија из Минска.

У недељу је ухапшено око 120 људи од тога 61 у Минску и 79 у другим градовима Белорусије. Масовни протести у Минску и више већих градова у Белорусији почели су у недељу увече. За сукобе са полицијом и организацију нереда у Белорусији су предвиђене затворске казне до 15 година.

И пре саопштавања резултата лидери опозиције су најавили протесте јер су унапред тврдили да ће Лукашенко покрасти изборе. Чак и један број грађана који не сматра да су избори покрадени незадовољан је што Лукашенко већ шести пут постаје председник Белорусије.

Централна изборна комисија је саопштила у понедељак да је за Лукашенка гласало 80,23 посто а његова главна супарница Светлана Тихановска је добила 9,9 посто. Против свих је гласало 6 посто док је Ана Канопацкаја добила 1,6 посто, Андреј Дмитријев 1 посто а Сергеј Черчењ 1,13 посто.

Александар Лукашенко је председник Белорусије од 1994 године. Неоспорно је да се пред изборе створила лоша атмосфгера због тога што је Лукашенко административно елиминисао своје главне конкуренте, двојица су ухапшена а један није имао довољно валидних потписа подршке грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)