ПОКУШАЈ МАЈДАНА У МИНСКУ ЈЕ ПРОПАО: Посматрачи избора у Белорусији о припремљеним протестима

Новости онлине

10. 08. 2020. у 09:19

ПРОТЕСТИ У МИНСКУ могли би бити део насилног сценарија који је припремила трећа страна, сматра сенатор Александар Башкин, члан посматрачке групе Интерпарламентарне скупштине Заједнице Независних Држава (ЦИС ЗНД).

ПОКУШАЈ МАЈДАНА У МИНСКУ ЈЕ ПРОПАО: Посматрачи избора у Белорусији о припремљеним протестима

Фото: АП

- То је моје мишљење, али протесте у Белорусији могла је унапред да припреми и испланира трећа страна по насилном сценарију. Не искључујем да је то био хладнокрван план - рекао је Башкин.

Са своје стане, координатор проматрачке групе ЦИС ЗНД руски сенатор Олег Мељниченко, изјавио је да су протести у Минску били очигледна провокација и не говоре о непоузданости резултата гласања на председничким изборима у Белорусији.

Мељниченко је додао да посматрачи нису имали проблема са кретањем или комуникацијом због протеста у току ноћи.

- Није било потешкоћа. Власти земље су радиле врло брзо и прецизно. Покушај мајдана није успео - додао је он.

У Белорусији су у недељу одржани председнички избори на којима су бирачи гласали за једног од пет кандидата, међу којима је и актуелни председник државе.

Након затварања бирачких места почели су протести опозиције.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Željko Puškar

10.08.2020. 21:21

Vidjeli Bjelorusi šta je "demokracija"načinila do Ukrajine,nekada najrazvijenija republika SSSR postala sirota.Olstali bez avio industrije,proizvodnje avionskh i helikopterskih motora,brodski turbina,brodogradnje.Sada 3-4 miliona građana Ukrajine rade u Rusiji,još toliko u zapadnoj evropi.Stanovništva manje oko 1o miliona nego 1991.godine......