ЛУКАШЕНКО ШЕСТИ ПУТ УБЕДЉИВО ПОБЕДИО НА ИЗБОРИМА: Он слави, опозиција прави нереде у Минску

Бранко Влаховић- Од сталног дописника МОСКВА

09. 08. 2020. у 22:57

ДОСАДАШЊИ председник Белорусије који је на тој функцији од 1994. по шести пут убедљиво победио на изборима!

ЛУКАШЕНКО ШЕСТИ ПУТ УБЕДЉИВО ПОБЕДИО НА ИЗБОРИМА: Он слави, опозиција прави нереде у Минску

Фото: ЕПА

На тој функцији Лукашенко је од 1994 године. У недељу пребројани гласови које је  обелоданила Централна изборна комисија и они незванични до којих су дошли социолози  различитих егзит-пулова показују да је Лукашенко добио око 80 посто гласова и нико га објективно више не може стићи.

Кад се дефинитивно преброје сви листићи ништа се битно не може променити. На другом месту по броју добијених гласова биће опозициоинерке Светлана Тихановскаја (38) са око седам посто гласова,  Ана Канопацкаја(43) са 2,3 посто, док су Андреј Дмитријев и Сергеј Черчењ добили око један посто.

Према првим резултатима око 9 посто је гласало против свих што показује да је један број  становника Белорусије незадовољан стањем у земљи. Интересантно је да је у многим  белоруским амбасадама највише гласова добила опозиционарка Светлана Тихановскаја.

Пре  завршног дана гласања на биралишта је превремено изашло чак 41,7 посто људи, а укупна излазност је била око 80 посто.

Фото: ЕПА

Тихановскаја

Без обзира на убедљиве резултате Лукашенкове победе већ су је оспорили пољски политичари. Питање је само времена кад крену критике из западних земаља.

У центру Минска у недељу увече је искључена улична расвета дa се не би дозволило окупљање опозиционих демонстраната. Аутомобилисти у колони пролазили су улицама  Минска са укљученом сигнализацијом.

Не чекајући пребројавање гласова опозиција је позвала на протесте оптужујући садашњег председника да победа није регуларна. Опозиционaри су позивали грађане да дођу код  споменика "Минск-град херој", а своје окупљање су назвали "празновање  победe".

Полициски кордони су спречавали демонстранте да дођу до центра града. Такве протесте су организовали и на главним трговима осталих већих градова.

Фото: ЕПА

Да опозиција неће да призна пораз доказ је да су сарадници Светлане Тихановске изјавили да је по њиховом бројању гласова она добила 80 посто.

Организатори протестних митинга позивају грађане да дођу и у понедељак у седам увече    наставе демонстрације против Лукашенка. 

Актуелни председник Лукшенко је у недељу после гласања самоуверено рекао да нема  разлога за страх да би незадовољна опозиција могла да организује хаос и сукобе у Белорусији.

Фото: РИА.РУ

Полиција блокирала центар Минска

- Неће бити никаквих сукоба. Власти су се припремиле за свакакве сценарије расплета  догађаја. Због тога не може бити озбиљнијих сукоба и никаквог грађанског рата. За то нема основе, ја вам то искрено кажем и гарантујем - казао  је Лукашенко.

"ОКВИР"  Химна  опозициоонара 

Песма познатог руског рокера, сада покојног Виктора Цоја "Промене" коју је он први пут  извео са групом "Кино" 1986. постала је химна белоруских опозиционара. Иако је  Цој писао у другим временима Горбачовљеве "перестројке" она је доживела ускрснуће у Белорусији. У њој се пева наша срца траже промене. Наше очи траже промене. Ми чекамо промене".

На протестима је највише младих људи и они уз музику из разгласа колективно певају  песму "Промене".

ДОГОВОР СА ПУТИНОМ 

После гласања председник Лукашенко је саопштио новинарима да се договорио са Владимиром Путином да заједнички утврде шта је истина око скандала са хапшењем 33 грађанина Русије који су по московској верзији као људи из приватне војне компнаније "Вагнер" били у транзиту у Минску и да им је крајња дестинација била Венецуела.

Лукашенко је до сада тврдио да су они дошли у Белорусију да праве нереде на изборима и да зна ко их је послао из Русије.

Путин му је, како каже Лукашенко, послао писмо са доказима да ти ухапшени људи нису дошли да праве хаос већ да су стварно били у транзиту. Он је допустио да је трећа земља (Украјина) испровоцирала тај скандал.

- Мени је свеједно ко је то организовао, важно је да они нису организовали "пожар" у центру Минска - рекао је Лукашенко.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

KIR SRBIN

10.08.2020. 00:44

Кад` може миљо "демократски да влада монтенегром" (по оценама нат-оваца) онда Лукашенко може да дрма још најмање два круга, јер заостаје за миљом. СРЕЋНА ПОБЕДА БРАТУ ЛУКАШЕНКУ.

Sale

10.08.2020. 07:36

Pa valjda ljudi tamo i jesu nezadovoljni stanjem, al nisu ni toliko slepi ni ludi da ne vide šta bi se desilo da na vlast dođe prozapadni kvisling. Imaju po komšiluku primera kolko hoćeš, pogotovo Ukrajina. A Belarus je, iskreno rečeno, sirota država. Imaju tamo malo fosfata, soli i to bi bilo to. Ko tamo bio i zna zemlju, zna da ispod metra zemlje tamo je čist pesak. A da dođu zapadnjaci, tamo bi za nekoliko meseci uništili industriju, posekli im i odneli šume i ostala bi posle njih pustinja.