НОВА САЗНАЊА О ВИРУСУ КОРОНА: Научници из Вухана утврдили - ова група људи има двоструко већи ризик од смрт

Новости онлине

08. 08. 2020. у 16:52

ОБОЛЕЛИ од ковида-19 којима је ниво шећера у крви висок изложени су двоструко већем ризику од смрти, чак и ако нису дијабетичари, показује студија спроведена у Вухану.

НОВА САЗНАЊА О ВИРУСУ КОРОНА: Научници из Вухана утврдили - ова група људи има двоструко већи ризик од смрт

Фото: ЕПА

Раније студије показале су да постоји веза између абнормално високог нивоа шећера у крви и појачане опасности од смрти од последица запаљења плућа, можданог удара, инфаркта, трауме и операције.

Сада је, међутим, потврђено и да постоји веза и између дијабетеса и појачаног ризика од смрти код пацијената оболелих од ковида-19, саопштио је тим научника са Универзитета за науку и технологију Хуанџонг, у Вухану. Штавише, чак и у случајевима ковида-19 код којих није диганостикован дијабетес, висок ниво шећера у крви повећава ризик од смрти.

Због свега овога, научници препоручују болницама да пацијентима које приме због симптома корона вируса измере ниво шећера у крви.

Студија, којим је обухваћено 605 пацијената, укључујући и њих 114 који су умрли у две болнице у Вухану, показује да је 34 осто њих патило од других болести, најчешће од високог крвног притиска, али да нису били дијабетичари.

Скоро трећина је имала толико висок ниво шећера у крви да би им, у случају да је стално био тако висок, сигурно био дијагностикован дијабетес типа 2.

Резултати су показали да су пацијенти са највишим нивоом шећера у крви изложени 2,3 пута већем ризику од смрти него они са најнижим нивоом. Они из средње групе били су изложени 71 одсто већем ризику од смрти него они у најнижој групи.

Најзад, студија је показала да је код мушкараца који су примљени у болницу са повишеним нивоом шећера у крви ризик од смрти био 75 одсто већи него код жена са приближно истим нивоом.

Према томе, висок ниво шећера у крви може бити показатељ појачане опасности од смрти услед корона вируса.

Аутори студије верују да у механизме који стоје иза појачаног ризика можда спадају промене у стварању крвних угрушака, али и функцији зидова крвних судова.

Још једна могућност јесте претерана производња инфламаторних цитокина (малих протеина важних за преношење ћелијских информација), које ствара имунолошки систем – тзв. цитокинска олуја.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)