ЕКСПЛОЗИЈУ У БЕЈРУТУ ИЗАЗВАЛА РАКЕТА ИЛИ БОМБА? Либанци први пут кажу да је можда реч о нападу

Novosti online

07. 08. 2020. у 20:46

Инспектори су истражују и на могући спољашњи утицај на експлозију у Бејруту, каже председник Мишел Аун.

ЕКСПЛОЗИЈУ У БЕЈРУТУ ИЗАЗВАЛА РАКЕТА ИЛИ БОМБА? Либанци први пут кажу да је можда реч о нападу

Фото: АП

У експлозији у луци у среду погинуло је најмање 137 особа и повређено више од 5.000 људи, а Аун је додао да је несрећу могла да изазове ракета или бомба, јављају светски медији.

Врховни савет одбране Либана прогласио је главни град Бејрут градом погођеним елементарном катастрофом, након снажне експлозије изазване амонијаком у којој је погинуло више од 100 људи, а повређено више од 4.000.

Аун је затражио од француског председника Емануела Мацрона да им пошаље фотографије експлозије из ваздуха, а најавио је да ће позвати још неке земље да помогну у утврђивању да ли је разлог трагедије био или је реч о “неком спољашњем фактору”.

Ово је први званични навод да узрок трагедије није експлозија амонијум нитрата који није складиштен уз мере опреза.

Шакота о тренутној атмосфери око клуба: Критика ће увек бити, треба издржати још 60 утакмица

Власти су до сада одбацивале идеју могућег “спољашњег” фактора.

 

Фото: АП

НЕРЕДИ ПОСЛЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ

Либанске безбедносне снаге испалиле су сузавац на антивладине демонстранте у Бејруту, који су се окупили у четвртак увече, бесни због руководства земље након стравичне експлозије.

Либански државни медији пренели су да је неколико особа повређено током протеста, чији учесници су се окупили у близини зграде парламента.

Демонстранти су запалили мањи пожари и камењем су гађали припаднике безбедносних снага, наводи новинска агенција ННА.

Шест година нико није слушао упозорења о "плутајућој бомби"

Фото: АП

Након стравичне експлозије у Бејруту становници Либана су бесни. Званичници су признали да су пре трагедије стизала вишеструка упозорења. На њих, очигледно, нико није обраћао пажњу.

Према званичним инфомацијама, узрок експлозије је амонијум нитрат, који је некада описан као "плутајућа бомба" и смештен у луку 2014. године. Пре само шест месеци упозорено је да "пошиљка" није померена и да би она могла да "разнесе цео Бејрут".

Непажња владе је можда одиграла главну улогу у најгорој експлозији у историји Бејрута и подстакла нови гнев према либанским политичарима. Земља је, иначе, већ у великој финансијској кризи, а половина земље потонуло је у сиромаштво.

Фото: АП

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)