МИНСК ПРОТЕРУЈЕ "ВАГНЕРОВЦЕ": Лукашенко се решава ухапшених плаћеника

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

06. 08. 2020. у 23:00

БЕЛОРУСКИ председник Александар Лукашенко дао је задатак својим сарадницима да позову у Минск државне тужиоце Русије и Украјине због разјашњења доношења коначне одлуке о судбини 32 ухапшених сарадника руске војне приватне компаније "Вагнер".

МИНСК ПРОТЕРУЈЕ ВАГНЕРОВЦЕ: Лукашенко се решава ухапшених плаћеника

AP Photo

 Белорусија намерава да протера ту групу која је ухашена 29. јула у санаторијуму "Белорускиња" недалеко од Минска. Њих су власти Белорусије већ оптужили да су дошли да учествују у немирима уочи и за време председничких избора у Белорусији.

Лукашенко је сугерисао да се проблем не политизује. А ако тужиоци Русије и Украјине не буду дошли у Минск, одлуку ће донети сама Белорусија, истакао је председник Белорусије, додајући: "И немој да нас плаше последицама. Те људе у Минск није послала ни Америка ни НАТО."

Да не верује у објашњење Москве да су припадници приватне војне компаније били у транзиту и да су закаснили на лет за Инстанбул, Лукашенко је рекао у обраћању нацији. Он је за објашњење из Москве рекао да је "лажно" јер су прво говорили да су плаћеници кренули у једну афричку земљу (Судан), а затим су тврдили да је крајња дестинација била заправо Венецуела.

А уочи председничких избора 9. августа Лукашенко тврди да је његов најмлађи син Николај, опозиционо расположен!

- Иако има 16 година, Николај има свој поглед на свет. Он је иначе опозиционо расположен према власти - рекао је Александар Лукашенко у интервјуу који је дао украјинском новинару и додао да не би волео да види свог сина као будућег председника. Тако је Лукашенко демантовао тврдње како управо свог најмлађег сина Николаја припрема за политичког наследника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Sale

07.08.2020. 08:03

Pa izgleda delimično je u pravu. Nisu ih poslali ni SAD ni NATO, barem ne direktno, nego su naseli na Ukrajinsku nameštaljku. Karte su im bile kupljene u predstavništvu Turkiš Erlajns u Kijevu za keš.