ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Стручњаци упозоравају да су и ОВЕ ПРОМЕНЕ на СТОПАЛИМА потенцијални ПОКАЗАТЕЉ да имате корона вирус

Novosti online

06. 08. 2020. у 18:00

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Стручњаци упозоравају да су и ОВЕ ПРОМЕНЕ на СТОПАЛИМА потенцијални ПОКАЗАТЕЉ да имате корона вирус

AP photo

СВРАБ, пецкање и претерана осетљивост коже су "нови симптоми корона вируса", упозорили су лекари.

Британски "The Sun" преноси да стручњаци истичу да су сведоци повећаног пораста пацијената који су примљени са симптомима који личе на артеријске болести, а за које се испоставило да су позитивни на Ковид-19.

Подсетимо, периферна артеријска болест је стање приликом ког сужене артерије смањују проток крви до доњих екстремитета.

Велики број пацијената са потврђеним корона вирусом имали су такозване "ковид ножне прсте", што је још један од симптома који су се испољили на кожи.

Др Лиан Аткин, саветница у болници Пиндерфиелдс у Вејкфилду истиче да се дешавало да пацијенти са благим симптомима корона вируса, између осталог пријављују и пецкање, свраб или нетипичну бол.

Аткин, која је иначе члан Института за кожу и превенцију инфекција на Универзитету Хул, рекла је да постоји "алармантан пораст" пацијната који показују знаке неидетинфикованог свраба.

Подсетимо, "ковид ножни прсти" су били једно од првих дерматолошких стања за које је утврђено да имају везе са корона вирусом, а детектовали су га у априлу шпански здравствени радници. Они који су развили овај симптом изгледали су као да имају мале промрзлине на ножним прстима.

Фото Depositphotos

Поред овог симптома, могуће је да осетити свраб, пецкање и осетљивост на кожи у близини погођеног подручја, а др Аткин истиче да је ово релативно нов симптом.

- Неопходно је да код лекара постоји већа свест о стопалима пацијената и о томе да ако иста промене боју то може да буде знак да је инфекција присутна, чак и ако нема других симтпома. Важно је да људи препознају ове ране симптоме и ако примете било који од њих, требало би да се тестирају и да се пажљиво размотри потреба да буде упућен на васкуларну клинику - рекла је она.

(Блиц жена)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dejan

06.08.2020. 18:24

Другим речима, шта год да нам је, не јављати се лекарима јер ће све да се подведе под корону и свака је последица, па и фатална, оправдана и могућа!