МИГРАНТИ БЕЖЕ И ШИРЕ ВИРУС: Жале се да им није добра храна

Милица Остојић, специјални дописник из Рима

06. 08. 2020. у 13:13

МИГРАНТИ из центара за смештај у Италији масовно беже жалећи се да им није добра храна.

МИГРАНТИ БЕЖЕ И ШИРЕ ВИРУС: Жале се да им није добра храна

Илустрација / Фото: ЕПА

- Излазимо из центра за смештај без ауторизације јер нам тамо не дају да једемо оно што нам се свиђа, идемо у град да купимо хлеб, ја сам геј и желим да идем у Торино, дипломирао сам право и борим се за права лезбијки, хомосексуалаца, бисексуалаца, трансвестита и транссексуалаца и желим да ме италијанска Влада пре или касније запосли - прича мигрант стигао из либијског пакла у центар за прихват у Лампедузи.

Један Тунишанин каже да је побегао због "судског случаја", жели да оде у Норвешку да се придружи ћерки и каже: "платио сам 2.500 евра за пут и не интересује ме да ли ћу боравити илегално или не, италијански закони су попустлљиви".

Ко се све налази у центрима за смештај у Италији тешко је закључити, али извесна слика произилази и из оваквих и бројних других исповести, много је света који није побегао од рата већ због бројних других личних разлога, у Италију где сматрају да су закони попустљиви.

Шта су донели са собом јасно је: хаос једној земљи и Ковид у не малом броју случајева, доста само оних откривених позитивних у два дана: 7 у Калтанисети на Сицилији, у Пуљи њих 8, а дешавас е нешто алармантно са бројем позитивних дистрибуираних са Лампедузе у регион Абруцо, који је након месеци жртвовања био поништио нови број заражених, сада се брани са новим жариштима у центрима за пријем: 10 Терамо, 16 Кијети, 7 Пескара, 10 Акуила. Председник Региона Абруцо Марко Марсило са огорчењем закључује да је "неразумна политика Владе претворила Абруцо у бактериолошку бомбу" и довела у опасност тамошње становништво.

И гувернер Абруца као и Матео Салвини лидер "Лиге" траже да се уведе поморска биокада и заустеви прилаз бродовима са мигрантима и искрцавање, док министарка Унутрашњхи послова Лућана Ламорђезе објављује да се спрема други брод са капацитетом од 900 особа који ће бити укотвљерн на обалама Калабрије. И већ се види да и тај неће бити довољан па се поставља једна огромна тенда у бившем депоу Аеронаутике у близини Катаније, а друга негде у централној Италији, крије се где да се не би изазавао бес и протести тамошњих грађана.

Са многих страна стижу процене да је досадашња дистрибуција миграната ишла са много промашаја, наставља се бежање, напетост становништва где се крећу мигранти, негодовање градоначелника и поставља се питање шта је са онима и где су који су побегли из разних центара за смештај а није им се ушло у траг, колико је њих позитивно и где све дуж Италије шире вирус, "побегли на очи снага јавног реда и војника", сведоче становници. Лампедуза која је била једно рајско острво сада је у таквом колапсу и страху да се тамо истински тешко живи, становници се затварају у страху у кучу а мигранти слободно шетају.

Не види се крај агонији са мигрантима јер је министар Унутрашњхи послова потписала са туниским властима репатријацију два пута седмично са два чартера по 40 миграната, а колико је то занемарљив број говори податак да је јула месеца у Италију стигло 7.068 миграната, у највећем броју Тунижани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)