ПОДРШКА ПРЕДСЕДНИКА ФРАНЦУСКЕ ЛИБАНУ: Макрон стигао у Бејрут (ВИДЕО)

Novosti online

четвртак, 06. 08. 2020. у 12:29

ПОДРШКА ПРЕДСЕДНИКА ФРАНЦУСКЕ ЛИБАНУ: Макрон стигао у Бејрут (ВИДЕО)

Фото: Printscreen

ПРЕДСЕДНИК Француске Емануел Макрон отишао је у Либан како би пружио подршку народу након стравичне експлозије која се пре два дана догодила у Бејруту.

Према речима градоначелника Бејрута, експлозија је оставила више од 300 хиљада људи без домова, а болнице су до врха испуњене рањенима.

До сада је поврђено да је 137 људи изгубило живот, док је више од 5 хиљада рањено, преноси АФП позивајући се на Министарство здравља. Власти су у почетку процењивале да ће број страдалих да буде око 80.

Званичници су раније изјавили да је огромну експлозију изазвало 2.750 тона амонијака у градској луци. Према речима либанонског премијера Хасана Диаба, експлозивни хемијски материјал који се детонирао био је смештен у складишту луке без спровођења адекватних мера сигурности.

Након катастрофе, бројне земље су понудиле помоћ Либану. Руско министарство за ванредне ситуације послало је авионе у опустошени град, доносећи транспортну болницу, лекове, спасилачке трупе из ваздухопловне јединице и лабораторију за откривање вируса корона, јер је тамо епидемија у порасту.

Истим поводом у Либан је дошао француски председник Емануел Макрон.

- Морао сам да дођем овде да донесем пријатељство и братску љубав моје државе људима из Либана, Волео бих да чујем и разумем Либанце, као и да организујем међународну помоћ народу Бејрута - рекао је Макрон.

Француски председник је додао да су два авиона са помоћи из Француске већ стигла.

- У наредним сатима обићи ћу луку и разговараћу са спасилачким тимовима и свима који на земљи пружају помоћ повређенима - додао је Макрон.

(sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)