БИЛО ЈЕ МНОГО БОМБИ, НИКАД ОВАКО НЕШТО: Илија Тројановић, из разореног Бејрута, за "Новости"

Д. Д. С.

05. 08. 2020. у 23:19

БИЛО ЈЕ МНОГО БОМБИ, НИКАД ОВАКО НЕШТО: Илија Тројановић, из разореног Бејрута, за Новости

Илија Тројановић / Приватна архива

БИО сам у кући пријатеља када се све затресло, почело да се руши, а стакла су попуцала. У први мах сам помислио да је земљотрес, али онда се чула страховита експлозија, какву нико у Либану није искусио, а било је много бомби раније.

Овако за "Новости" описује тренутну ситуацију у Бејруту Илија Тројановић, унук нашег некадашњег амбасадора у Либану Радмила Тројановића. Често прекида разговор, јер организује медицинску помоћ за сународнике, док истовремено контактира са породицом, на више страна света. Он и његова мајка су у Либану, брат Рајко у Београду, отац је на путу из Африке, а сестра студира у Њујорку. Наш саговорник, дан после експлозије, сведочи о огромној солидарности у Бејруту, сад више нико не пита никога за веру, свако сваком помаже.

Ипак, атмосфера је тешка. Нема струје, рушевине су свуда, и мада је трачак наде улио проналазак преживелог испод рушевина, сви су веома забринути.

- Либан је мали, нема особе која лично или породично није погођена овом трагедијом. Свако зна скоро сваког, и сви страхују за животе других људи, јер не само да је много настрадалих и повређених, већ је много и несталих. Сви стрепимо колико ће жртава на крају бити. Стрепи се и за егзистенцију, криза је већ била велика, а многи су сад остали без крова на главом и без посла. Ако је некоме, рецимо, страдала радња, његов живот је завршен - примећује саговорник.

Уз ове стрепње, провејава, како каже, и питање: "Шта се заправо догодило?"

- Људи постављају и питање тренутка када се све десило. У близини је рат у Сирији, недавно је било великих напетости на израелско-либанској граници, а експлозија се догодила дан уочи изрицања казне у хашком суду за Либан. Данас сви говоре само о трагедији, али кроз неко време, мислим да ће се појавити и друга питања - уверен је наш саговорник.

ФАТМЕ ХАДИР ДАИБ: СВИ СМО И ДАЉЕ У СТРАХУ

- КАДА је одјекнула прва експлозија, мислила сам да је неки потрес. Лежала сам када се то десило. Обукла сам се и кренула напоље. У том тренутку чула се друга експлозија - препричава своје искуство, у изјави за "Новости", Фатме Хадир Даиб (63), житељка Бејрута.

Фатме Хадир Даиб

- Било је страшно. Попуцала су стакла, песак и шут су били свуда около. Све је стварно подсећало на Хирошиму и Нагасаки. Неколико ратова сам прошла, али овако нешто нисам доживела. Људи су овде у Бејруту и даље у страху. Боје се онога што би још могло да нам се деси.

Наша саговорница нам каже да се по Бејруту прича да је прва експлозија заправо спасла град од још веће катастрофе јер је, наводно, већи део товара амонијум-

-нитрата, тада пао у море.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)