ОВО ЈЕ УЗРОК ЕКСПЛОЗИЈЕ У БЕЈРУТУ! Либански медији објавили -Ево шта је у смрт одвело више од стотину људи (ФОТО)

Танјуг

среда, 05. 08. 2020. у 14:24

ОВО ЈЕ УЗРОК ЕКСПЛОЗИЈЕ У БЕЈРУТУ! Либански медији објавили -Ево шта је у смрт одвело више од стотину људи (ФОТО)

Фото: Танјуг

СНАЖНУ експлозију у Бејруту у којој је погинуло најмање 100 људи изазвало је вештачко ђубриво заплењено са руског теретног брода пре шест година, пренели су либански медији.

Брод "Рхосус" пристао је у луку у Бејруту пре шест година због квара, а био је на путу за Африку са 2.750 тона ђубрива на бази амонијевог нитрата, објавила је либанска медијска кућа ЛБЦИ, не откривајући у чијем је власништву споменути брод.

Руска медијска групација РБЦ јавља да је брод, који је пловио из грузијске луке Батуми за Мозамбик, у власништву је руског држављанина Игора Гречушкина, са пребивалиштем на Кипру.

Како се наводи, након што је "Рхосус" пристао због квара, Гречушкин је напустио броид, а да није исплатио своју посаду, тврди РБЦ, позивајући се на чланове посаде.

Према ЛБЦ-ију, опасни терет је потом искрцан у складиште где је остао годинама, преноси портал Индеx.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Petar

17.08.2020. 15:59

Jeste sigurno doprinelo, ali sa oko max. 5% procenjenoj snayi eksplozije. Naime, sva ta količina nije u stanju da izazove eksploziju snažniju od 1 Kilotona, a s obzirom da je viđen "crveni dim", dobar deo i nije eksplodirao... Drugi problem je što je lokalno zemljotres bio 4,8 na Rihterovoj skali (4,5 u Jordanu), a udarni talas je oštetio Aerodrom udaljen 9+ Km... To ne može da izazove "spora" eksplozija od 1 Kilotona, pa čak ni "brza" nuklearna iste snage. Dakle, "puklo" je nešto mnogo veće i jače, ekvivalenta 10 Kilotona ili i više. Pitanje je šta: Portabl nuklearka ili skladiše municije - npr. avio-bombe za jednu eskadrilu lakih jurišnika, za 20 dana po 10 naleta dnevno - i to je to...