АМЕРИКА ПРЕД ПОТПУНИМ КОЛАПСОМ: На прагу пет милиона заражених вирусом корона - Ово је највећи разлог! (ФОТО)

Танјуг

05. 08. 2020. у 09:05

ВЕЛИКЕ кућне забаве, свадбе на којима се не носе маске, препуни барови и ресторани - то су разлози зашто у САД има више од 155.000 умрлих од корона вируса, далеко више него у било којој другој земљи, и зашто се земља брзо приближава цифри од пет милиона заражених, што је највише у свету, пише АП.

АМЕРИКА ПРЕД ПОТПУНИМ КОЛАПСОМ: На прагу пет милиона заражених вирусом корона - Ово је највећи разлог! (ФОТО)

Фото: ЕПА

Многи Американци опиру се поштовању мера као што су ношење маски и држање физичке дистанце зато што сматрају да су претеране или да угрожавају њихове слободе.

Експерти за јавно здравље истичу да таквом понашању доприносе и збуњујуће и недоследне смернице политичара и различити приступи окружних, државних и федералних власти када је реч о сузбијању пандемије.

- Највише ме љути то што су нам друге земље показале како можемо да сузбијемо вирус. Није као да не знамо шта даје резултате. Знамо - каже доктор Џонатан Квик из Института за глобално здравље Универзитета Ђук.

Број потврђених случајева корона вируса у САД премашио је 4,7 милиона, док се дневно региструје више од 60.000 новозаражених.

То је мање од врхунца забележеног током друге половине јула, када их је било најмање 70.000, али број оболелих расте у 26 држава, од којих су многе на југу и западу земље, а жртава у 35 држава, преноси Глас Америке.

Фото: ЕПА

У просеку, број преминулих од Ковида 19 дневно је протекле две недеље порастао са око 780 на 1.056, показује анализа АП-а.

Жаришта избијају и у местима која су некада сматрана идеалним за бег од пандемије: руралним, ређе насељеним и са пуно отвореног простора.

- Ковид 19 је довољно распрострањен да су људи широм САД у већој опасности да буду изложени вирусу - каже епидемиолог са Универзитета Флориде Синди Принс.

Док се зараза шири, продубљују се и поделе између председника Доналда Трампа и радне групе Беле куће за Ковид 19.

Фото: ЕПА

Председник Трамп и водећи експерт за заразне болести Ентони Фаучи износе различите ставове о пандемији корона вируса, која је однела више од 155.000 живота у САД.

- У појединим државама постоји исти притајени раст када је реч о проценту позитивних случајева - упозорио је Фаучи.

С друге стране, Трамп тврди да се вирус повлачи и да је пандемија под контролом.

- Људи умиру, то је истина. Шта је ту је. Међутим, то не значи да не радимо све што можемо. Под контролом је онолико колико је могуће. То је ужасна куга - поручио је Трамп у интервјуу за вебсајт Аxиос.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)