ЕАСА НЕ ВЕРУЈЕ У БОИНГ 737 МАКС: Обнова летова МАX737 у Европи на дугом штапу

Танјуг

04. 08. 2020. у 20:43

ЕВРОПСКИ регулатор за безбедност ваздушног саобраћаја саопштио је данас да нема конкретан датум када би приземљени авиони МАX737 могли поново да лете у Европи, јер Боингу предстоји још посла да би се укинула европска забрана летова која је на снази већ 17 месеци.

ЕАСА НЕ ВЕРУЈЕ У БОИНГ 737 МАКС: Обнова летова МАX737 у Европи на дугом штапу

Фото: Танјуг/АП

Америчка Федерална управа за ваздухопловство (ФАА) објавила је у понедељак предлог директиве у којој је навела четири измене у дизајну и оперативном функционисању које Боинг треба да уради на авиону, како би ФАА крајем године евентуално укинула наредбу о приземљењу летелице МАX737.

Агенција за ваздухопловну безбедност Европске уније (ЕАСА) одбила је да директно коментарише предлог директиве ФАА, додајући да и даље чека спровођење властитих пробних летова пре могућег укидања забране комерцијалних летова за МАX737 у Европи, преноси Ројтерс.

-... И даље радимо на спровођењу наших тестних летова, чији је распоред поремећен услед ограничења путовања због Ковида-19. Пробни летови су предуслов да би ЕАСА одобрила повратак МАX737 авиона у функцију у Европи- навела је портпарола ЕАСА-е.

Она је поново подвука да ће авион бити враћен у службу тек када ЕАСА буде сигурна у његову берзбедност.

Флота Боингових авиона МАX737 приземљена је од марта 2019. године након две катастрофалне несреће у којима је погинуло укупно 346 људи. У Боингу се надају да ће 737 добити дозволу за наставак летова следеће године, након што буду извршене тражене промене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Zoran

17.08.2020. 19:26

Kada pišete o boingovin modelima vazduhoplova, sa oznakom MAX, upotrebljavati oznaku MAX 737. U boingovoj nomenklaturi vazduhoplova, vazduhoplov sa oznakom MAX 737 ne postoji. U nomenklaturi Boinga postoje dva tipa vazduhoplova sa oznakom MAX i to: BOEING 737-8 MAX i BOEING 737-9 MAX (vidi sajt "airplane pictures.net"). Agencija za vazduhoplovnu bezbednost evropske unije EASA i američka federalna uprava za vazduhoplovstvo FAA, objavile su pre 17 meseci, zabranu letova za vazduhoplov BOEING 737-8 MAX, nakon dve velike vazduhoplovne nesreće, na ovom tipu aviona, indonežanske i etiopske aviokompanije. Molim Vas da u buduće kada pišete na ovu temu budete precizni u označavaju ova dva tipa vazduhoplova. S poštovanjem