ГЛАВНИ ЧЕШКИ ЕПИДЕМИОЛОГ: Чеси су добили корону у Хрватској

Танјуг

уторак, 04. 08. 2020. у 19:33

ГЛАВНИ ЧЕШКИ ЕПИДЕМИОЛОГ: Чеси су добили корону у Хрватској

Фото: ЕПА

ГЛАВНИ чешки епидемиолог Растислав Мадар рекао је да су забаве на хрватском острву Пагу, на Зрћу, делом извор заразе корона вирусом у Чешкој.

Мадар је на свом Твитеру налогу објавио како је изгледао његов годишњи одмор у Хрватској.

"Зрће на хрватском острву Пагу познато је место за мега плесне партије где се окупљају велике масе људи из различитих европских држава. Да, Чеси су тамо били већ у јулу, и да, већ смо донели заразу у неке делове Чешке", написао је Мадар на Твитеру.

"Дакле, партијање је очито потребно и током пандемије, без обзира на здрав разум", додао је координатор епидемиолога у Министарству здравства Чешке, пренео је портал Index.hr.

Међутим, чешки медији запазили су локацију Мадаровог твита, а то је била Хрватска.

Није им било јасно зашто критикује Хрватску и партијање у њој, ако је и сам тамо на летовању.

Неки корисници Твитера назвали су га лицемером.

Мадар се потом убрзо огласио и одбранио.

"То није никаква тајна. Рекао сам медијима више пута да ћу бити у Хрватској седам дана. Није ствар Хрватске, могао сам ићи у било коју другу земљу. Све време то наглашавамо. Властитим аутомобилом сам дошао у приватни апартман без контакта са другим људима, много је сигурније од масовних окупљања у Чешкој", рекао је он.

Ситуација на Зрћу није ни приближно слична онима из претходних година. Клубови су углавном празни, на паркиралиштима има свега 20-ак аутомобила.

Људи је знатно мање, а на снази су и епидемиолошке мере.

Приликом уласка у клубове људима се мери температура, а сви гости морају оставити и своје личне податке да се у случају појаве заразе могу лакше идентификовати контакти заражене особе.

Још од почетка пандемије није забележен ниједан случај заразе корона вирусом на Зрћу.

Ипак, репортажа немачког РТЛ-а о разузданим партијањима без придржавања иједне мере против ширења заразе навеле су чешке медије да се питају је ли Зрће заправо сигурно за њихове грађане. Недуго након тог прилога градоначелник Новаље Анте Дабо демантовао је немачки РТЛ истакавши да је Зрће празно те да су партијања забрањена.

Главни чешки епидемиолог, пак, тврди да су у Чешкој открили шест случајева заразе корона вирусом који су дошли из Хрватске, управо са Зрћа.

"Код тих шест случајева није сигурно јесу ли сви увезени из Хрватске или је реч о локалној трансмисији, али де фацто ми имамо шест случајева из кластера званог Зрће", рекао је Мадар за чешки "Сезнам зправи".

"Покренули смо епидемиолошку истрагу, надамо се да неће доћи до већег ширења заразе. Тих случајева имамо широм Чешке", додао је он.

Без обзира на то, Хрватска је и даље на листи сигурних земаља за Чехе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)