ХАОС У ИТАЛИЈИ: Мигранти пристижу и шире вирус корона

Милица Остојић

04. 08. 2020. у 16:29

У Ламедузу је јутрос упловио брод карантин "Азура" који може да прими 700 миграната а већ их има у тамошња два центра 1.300, а капацитет је 95 места, готово сви које смештају на тај брод су Тунижани, који стижу у огромном броју све више са малим пловилима директно на обалу, забележени су и снимци како се фотографишу и праве "фешту" на обали, као да су стигли у туризам.

ХАОС У ИТАЛИЈИ: Мигранти пристижу и шире вирус корона

Фото: ЕПА

Мигранти су донели и доносе корона вирус јер се открива да међу њима има велики број позитивних, али су донели и "бизнис" у центрима за смештај, проституцију коју потпомажу грађани који се баве управљањем центара за смештај, Италијани, њих девет је у кућном затвору или са обавезом ненапуштања боравишта. Тај прљави посао, утврдила је истрага из Месине на Сицилији, траје од октобра 2018. године, утврђен је прислушкивањем телефона, праћењем у простору, снимањем, окривљени за потпомагање у проституцији и растурању дроге: марихуане, хашиша и кокаина.

Главни човек којем се су се сви обраћали је из места где се налази и центар за смештај миграната Капо д'Орландо, у провинцији Месина на Сицилији, обраћале си се жене из центра за прихват, он им је био таксиста и обезбеђивао логистичку базу за сусрет са клијентима, упућујући их на адресу "зелена капија", све добро разрађено за установљене суме новца. Млади из центра су разносили дрогу, он је помагао да завара контроле, а дрога је била намењена клијентима у провинцији Месина.

Полемике шта предузима Влада да заустави тако драстичан прилив миграната не смирују се, јер премијер Ђузепе Конте остаје на декларативним изјавама "треба блокирати искрцавања" али не каже како, треба их враћати у место поласка али се не види репатријација коју је најавила министар Унутрашњих послова Лућана Ламорђезе.

Градоначелници најугроженијих градова као штио су Удине, Лампедуза, градови на Сицилији, алармирају, траже проглашавање ванредног стања, са питањем да им се одговори на апсурд да "Италијани живе у ванредном стању до 15 октобра" а имигранти доносе веће ванредно стање од било кога и било чега, јер они који побегну немају ни санитарну контролу и не зна се колико ће нових заражених проузроковати, страх је да ће се поништити сви напори које су грађани Италије издржали да се стабилизује бој новопозитивних од корона вируса.

Из редова десног центра, Матео Салвини "Лига" и Ђорђа Мелони "Италијанска браћа" упозоравају да је Влада таквим понашањем постала "саучесник прометника људским душама", да је ситуација "драматична" и да је "Италијанска Влада једина у Европи која је саучесник прометника мигрантима, реците да је то нормално", а критике упућене и из Владе и из опозиције Европи јесу "да се Европа  потпуно крије од овог хаоса у Италији", јер је само у јулу стигло више миграната  него у читавој 2019. години, због недостатка смештајних капацитета искрцавају се и онда слободно круже Италијом.

Свака вест коју исписујемо већ је бајата, јер се указују нова пловила на видику, нова искрцавања, море је данас узбуркано и траже помоћ преко Аларм Телефона, већ се види њих 27 на морским таласима беже из Либије, Малта не жели ни да одговори на аларм и када су у близини њених обала а они траже сигурну луку. Где ће је наћи, јасно је, у Италији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)