ДР АЛЕКСАНДАР ГИНЗБУРГ: Вакцина за децу следеће године, неопходно да прво прође провере

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

04. 08. 2020. у 09:28

РУСКИ Национални ценатар микробиологије ,,Николаја Гамалеја,, планира да почне истраживања вакцине против ковида-19 на деци тек у јануару или фебруару идуће године. Директор тог центра др. Александар Гинзбург објаснио је да по руском закону вакцина мора да прође све циклусе провере на одраслима, па тек кад се покаже ефикасном и неопасном може се почети испитивати на деци.

ДР АЛЕКСАНДАР ГИНЗБУРГ: Вакцина за децу следеће године, неопходно да прво прође провере

Александар Гинзбург

- Ми сада радимо на потребном пакету докумената зато што нисмо никада проводили истраживање на деци. Педијатри знају све те специфичности и заједно са њима се праве тражени докуменати који су потребни пре почетка истраживања вакцине на деци, казао је др.Александар Гинзбург.

Трећа фаза испитивања на одраслима трајаће пет месеци. У њој ће се вакцинисати око две хиљаде људи.

- Јако се надам да ће наша вакцина бити добра и за децу, али закон се мора поштовати па ћемо сачекати да се све фазе испитивања на одраслима заврше, каже Гинзбуирг.

Директор Института на Сеченовском универзитету где се тестирала вакцина др.Вадим Тарасов каже да је још рано да се говори о давању вакцине деци али она и тако нису кризна група становништва јер лакше подносе вирус короне.

Министар здравља Русије Михаил Мурашко најавио је да ће масовна вакцинација најугроженијих група-учитетаља и наставника као и лекара почети у октобру.Сада три фабрике лекова у Подмосковљу припремају своје капацитете за велику производњу вакцине против ковидиа-19.

Досадашња испитивања у војној болници ,, Бурденко,, у Москви и Институту ,, Сеченова,, дала су добре резултате, вакцина стимулише организам да производи антитела против короне.Никаквих озбиљних побочних ефеката није било код добровољаца.

Без обзира што хвале вакцину коју је направио центар ,, Николаја Гамалеја,, у Русији се сада пороводе клиничка испитивања и вакцине коју је направио научни центар из Новосибирска ,, Вектор,, .Та вакцина би се требала почети производити у октобру.

То што ће први регистровати вакцину у свету за Русе је више ствар престижа него комерцијални успех јер ће она бити знатно јефтинија од западних.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЕКСПЛОЗИЈЕ У ДАМАСКУ: Израелски напад на аеродром?