"ШАРЕНА ЛАЖА" У ЛЕКУ ПРОТИВ КОРОНЕ: Руси скинули са листе неефикасне медикаменте

Б. ВЛАХОВИЋ, дописник “Новости” из Moскве

03. 08. 2020. у 11:30

ВИШЕ бомбастично најављених лекова против короне Министарство здравља Русије повукло је ових дана јер се показало да су неефикасни.

ШАРЕНА ЛАЖА У ЛЕКУ ПРОТИВ КОРОНЕ: Руси скинули са листе неефикасне медикаменте

Фото: KP.ru

У време пика епидемије ковида 19 у Русији, када се много мање знало о вирусу него сада, тражио се спас у било каквим лековима, старим и новим, само да се смањи смртност. Али, већ сада је јасно да један број медикамената, који и иначе нису прављени за лечење короне, не може да помогне оболелима, већ само да повећа профит фармацеутских компанија.

Главни пулмолог Министарства здравља Русије Сергеј Авдејев саопштио је да ће са листе лекова против короне бити скинут и "хидроксихлорокин", који је Русима стигао као помоћ од Кине, још априла месеца, у јеку првог таласа. Због тога што овај медикамент није био регистрован у Русији, премијер Михаил Мишустин потписао је 16. априла посебну одлуку да се тај лек може користити. Кинези су тврдили да се код њих показао као ефикасан. Додуше, премијер Мишустин је обавезао надлежне органе у Русији да се провери ефикасност лека и да се утврди има ли негативних ефеката. У Москви су ценили добру вољу Кинеза који су послали 68.600 паковања "хидроксихлорокина" и тада су се председници Путин и Си договорили да лекари и научници из две земље удруже напоре у борби против опасног вируса.

"Коронавир" се није показао успешним у лечењу

У Москви су одлучили да са листе скину и лекове "лапиновир" и "ритонавир". Имунолог Николај Крјучков каже да се већ после два месеца видело да споменути медикаменти нису делотворни у лечењу ковида 19, те да нема сврхе да остану у медицинским протоколима.

Како спретном медијском кампањом може да се створи фама о "чудотворном леку", доказ је нови препарат московског "Р-фарма". Људи из те компаније су се потрудили да њихов "најновији лек" добије велики публицитет, мада се радило о верзији јапанског медикамента против грипа, "фавипиравиру". Министарство здравља је било одобрило почетком јула лек под именом "коронавир" као трећи руски медикамент против ковида 19. Промотери тог "руског" лека су се хвалили да он делује директно против вируса, а због ситуације у земљи био је регистрован по убрзаној процедури. Генерални директор "Р-фарма" Василиј Игнатјев тврдио је да њихов лек има добар учинак код пацијената чије се стање оцењује као лакше или средње тешко, а председник савета директора Алексеј Репик да ће медикамент смањити могућност ширења вируса.

Фото: MK.ru

Главни пулмолог Министарства здравља Русије Сергеј Авдејев

Испоставило се, ипак, да је све било "шарена лажа". Московски имунолог Марија Полнер је за јавност потврдила да су изјаве руководилаца компаније "Р-фарма" најобичнија реклама и да се тим медикаментом не може лечити корона, а слично су истицали и други угледни руски лекари и фармаколози. Московски експерти нагласили су да иста својства имају и препарати "арепливир" и "авифавир", а познати вирусолог, академик Анатолиј Алштејн, истакао је да "авифавир" крајње опасан за труднице.

Једино што није спорно код лечења заражених, тврде руски лекари, јесте да давање крвне плазме људи који су преболели корону помаже у 40 одсто случајева код средње тешких и тешких болесника. Стручњаци истичу да је прављење нових лекова дуг и скуп процес и да би, као и будућа вакцина, морали да прођу озбиљна клиничка испитивања да би се тек онда говорило о њиховој ефикасности.

 

Фото: Архив "Новости"

Академик Анатолиј Алштејн

 

ПРОТИВРЕЧНО

ШТО се тиче америчког препарата "ремдесивир", истраживања Американаца и Кинеза дају противречне резултате. Клиничка испитивања у Кини су показала да он не лечи ковид 19, а због негативних ефеката један број пацијената који су га добровољно користили морао је да престане да га узима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

БРИСЕЛ ЋЕ ПРЕДЛОЖИТИ ТРОСТРУКИ ПЛАН: Европска комисија представља модел за прекид ослањања на руска горива