БУРА ОКО ТИК-ТОКА: Трамп би да га забрани, „Мајкрософт“ да га купи

Танјуг

01. 08. 2020. у 07:58

КОМПАНИЈА „Мајкрософт“ наводно је у преговорима око куповине Тик-тока, видео апликације у кинеском власништву, након што је председник САД Доналд Трамп рекао да разматра кораке који би ефективно забранили апликацију у САД.

БУРА ОКО ТИК-ТОКА: Трамп би да га забрани, „Мајкрософт“ да га купи

Фото Танјуг-АП

Није јасно колико су напредовали разговори између „Мајкрософта“, чији је оснивач и један од највећих појединачних деоничара Бил Гејтс, и Тик-тока, али било који договор могао би водити ка промени власништва компаније Тик-ток, објавили су амерички медији позивајући се на незваничне изворе.

Тик-ток је у власништву кинеске интернет компаније БајтДенс, чија се вредност процењује на 100 милијарди долара. То је повећало надзор над апликацијом, а званичници Трампове администрације рекли су да су забринути да Тик-ток представља претњу националној безбедности.

Трампова администрација разматрала је да ли да нареди да се БајтДенс отуђи од америчке имовине коју је стекла 2017. године, а која су касније припојена Тик-току. Блумберг је пренео да је председник спреман да објави наредбу која ће приморати БајтДенс да прода америчке делове Тик-тока.

Трампова администрација такође је разматрала друге потенцијалне акције против компаније, укључујући додавање БајтДенса такозваној „ентитетској листи“, која спречава стране компаније да купују америчке производе и услуге без посебне лиценце, наводе амерички медији позивајући се на изворе упознате са том материјом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)