НАУЧНИЦИ СА ОКСФОРДА: Тест који покреће вештачка интелигенција за Ковид-19

Танјуг

31. 07. 2020. у 14:15

НОВИ тест који покреће вештачка интелигенција (АИ) могао би бити у стању да идентификује корона вирус у року од једног сата, показало је ново истраживање.

НАУЧНИЦИ СА ОКСФОРДА: Тест који покреће вештачка интелигенција за Ковид-19

Фото: Новости архива

Научници који су развили тест наводе да могу брзо да прегледају људе који пристижу у болнице због Ковид-19 и тачно предвиде да ли су оболели или не, пренео је Прес Асосиејшен.

АИ тест је развио тим са Универзитета у Окфорду и он процењује податке који се обично сакупљају од пацијената у току првог сата по доласку на одељење ургентне медицине попут анализе крви и виталних знакова, како би се утврдило да ли је пацијент позитиван на Ковид-19, пренео је "Гадијан".

Тестирање на вирус тренутно укључује молекуларну анализу бриса носа и грла, а резултати се добијају за 12 до 48 сати.

Тим из Окфорда је, међутим, рекао да њихов алат може да пружи предвиђања у стварном времену за статус пацијента на Ковид-19.

У студији која је извођена од марта, научници су тестирали АИ алат на основу података 115.000 посета Болницма на Универзитету Оксфорд.

Вођа студије др Ендрју Солтан рекао је алатка тачно предвидела статус пацијента Ковид-19 у више од 90 одсто случајева и додао да би он могао бити користан за национални здравствени систем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)