ЛУКАШЕНКО ТРАЖИ ОБЈАШЊЕЊЕ МОСКВЕ: Најамници били у транзиту?

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

29. 07. 2020. у 19:15

ПРЕДСЕДНИК Белорусије у среду одржао седницу Савета безбедности због хапшења 32 особе из приватне руске војне компаније "Вагнер" у једном санаторијуму недалеко од Минска.

ЛУКАШЕНКО ТРАЖИ ОБЈАШЊЕЊЕ МОСКВЕ: Најамници били у транзиту?

Председништво Белорусије

После хапшењa 32 особе из приватне руске војне компаније "Вагнер" у једном санаторијуму недалеко од Минска председник Белорусије је затражио објашњене од руских органа шта су ти људи радили у његовој земљи. Лукашенко је у среду сазвао Савет безбедности Белорусије, а руским медијима је поручио да сачекају службена објашњења и да не "дижу мећаву".

Према информацији агенције "Белта" сви задржани људи су грађани Русије. Они су стигли у Минск 25 јула, прво су били у хотелу а затим су се преселили у санаторијум где су били ухапшени 29 јула.

За сада постоје две верзије о " руским бојовницима" у Белорусији. По једној најамници су били у транзиту и да су о томе биле упознате тамошње власти. Били су одевени у стилу " милитари". Зато се поставља питање зар би се они тако обукли да су требали учествовати у нередима на демонстрацијама око председничких избора.

На другој страни се подсећа да је председник Лукашенко упозоравао да његови непријатељи могу користити плаћенике који би распирили немире попут "Мајдана"(у Украјини. Због тога су се на друштвеним мрежама у Белорусији појавиле информације да би се могло увести ванредно стање.Неки повезују бојевике са председничким кандидатом Светланом Тихановском.

Присталице Лукашенка кажу да њему нису потребни никакви немири јер ће на изборима он глатко победити. У среду су објављени подаци социолошог истраживања по коме ће за Лукашенка на изборима 9 августа гласати чак 72,3 посто грађана а рејтинг поверења му је 78,1 посто.

Руски писац Захар Прилепин изјавио је у среду да међу задржаним у Минску заиста има двоје, троје људи који су били у његовом батаљону који је био у Донбасу.Прилепин је оповргао информацију да су људи из приватне војне компаније "Вагнера" били у Минску да дестабилизују ситуацију .По Прилепину они су били у транзиту јер из Белорусије одлазе у друге земље.

Генерал Федералне службе безбедности Русије Александар Михајлов каже да му је прича о најамницима чудна јер Русији није у интересу да дође до конфликта у земљи са којом граничи.Русији не требају било какви политички потреси у Белорусији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (3)

Branislav Sosic

14.08.2020. 14:41

Zapad pokusava sa svojom navodnom demokratijom Slovenske Narode da zavadi i napravi paniku...Njemci Austrijanci jednom rijeci germanska rasa ponovo se javila gradnjom fasizma...To isto su napravili sa bivsom YUGOSLAVIJOM uz pomoc Katolicke crkve.Odgovor je SLOVENSKI NARODI UJEDINITESE...