ПРЕЖИВЕЛИ ЛОГОРАШИ ТРАЖЕ ОД ЗАКЕРБЕРГА: Оштрије мере на Фејсбуку за негирање Холокауста

Танјуг

29. 07. 2020. у 18:35

ПРЕЖИВЕЛИ ЛОГОРАШИ ТРАЖЕ ОД ЗАКЕРБЕРГА: Оштрије мере на Фејсбуку за негирање Холокауста

Фото: Танјуг/АП

НЕКАДАШЊИ логораши који су преживели Холокауст широм света удружили су се данас у кампањи којом од директора Фејсбука Марка Закерберга траже да предузме мере за уклањање негирања геноцида који су починили нацисти са веб странице те друштвене мреже.

Кампања #NoDeniingIt# тражи од закерберга да са те друштвене мреже уклони оне групе које негорају Холокауст, као и странице и постове који садрже говор мржње, преноси АП.

Такође, тражи се да такви постови, фотографије и видео снимци буду уклоњени и са Инстаграма.

Закерберг је изазвао гнев многих када је 2018. године изјавио да постови који негирају Холокауст не морају обавезно да буду уклоњени и да док год не позивају на насиље и не праве штету могу да буду заштићени.

Након протеста, Закерберг, који је и сам Јеврејин, појаснио је да је, иако је лично сматрао да је "порицање холокауста дубоко увредљиво", веровао да је "најбољи начин за борбу против увредљивог говора - добар говор".

"У Немачкој или Аустрији људи иду у затвор ако поричу Холокауст", рекла је једна од преживелих и упитала се како ико може да сумња у то

Фејсбук је у изјави навео да уклања постове који негирају Холокауст у земљама у којима је то илегално, попут Немачке, Француске и Пољске, док се у земљама где то није прекршај, попут САД и Британије, пажљиво надгледа како би се утврдило да ли прелази линију дозвољеног.

Повчетком јула више од 500 компанија почело је да избегава рекламирање на Фејсбуку како би приморали ту компанијуда заузме чвршћи став против говора мржње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)