УСПЕШНИ СМО КАДА СРБЕ БОМБАРДУЈЕМО: Шта се дешавало уочи почетка операције Олуја - Олбрајт изнела завршну игру за Босну

Д. САВИЋ

среда, 29. 07. 2020. у 08:45

УСПЕШНИ СМО КАДА СРБЕ БОМБАРДУЈЕМО: Шта се дешавало уочи почетка операције Олуја - Олбрајт изнела  завршну игру за Босну

Фото ЕПА

ДАН уочи почетка операције "Олуја" у Хрватској и неколико недеља пре почетка НАТО бомбардовања Републике Српске, тадашња амбасадорка САД у УН, а касније и државна секретарка Медлин Олбрајт, 3. августа 1995. године, на захтев саветника за националну безбедност председника Била Клинтона, изнела је "завршну игру" за Босну. За Олбрајтову су војни удари на Србе с Пала били начин за спровођење интереса САД.

- Сматрам да треба да ставимо Босну у шири политички контекст и преиспитамо нашу основну претпоставку да Европљани имају шири интерес за решавање питања Босне од нас. Продужење живота Унпрофора није више наш интерес. Зашто бисмо чекали тренутак да нам Лондон и Париз кажу да одлазе? - запитала је Олбрајтова.

Она констатује да су се околности и интереси САД сувише променили да би Америка и даље препуштала бившу Југославију европској одговорности:

- Неспособност европских савезника да реше босанску кризу не само да представља банкрот њихове политике, већ је изазвала озбиљну ерозију кредибилитета НАТО и УН. Још горе, наше дуго оклевање да предводимо решавање војне кризе у срцу Европе, довело је у питање наше лидерство у постхладноратовском свету. Коментари председника Ширака да нема лидера Атлантског савеза, недељама ми леде крв у жилама - поверила је Олбрајт.

Она истиче и да неспособност САД да подрже Босну прети да подрије умерене исламске везе САД:

Снаге Унпрофора у околини Сарајева, Фото ЕПА

- Америчко руковођење у подршци Босни допринеће нашој предности широм муслиманског света - уверена је она.

ШИРАКОВ УЛТИМАТУМ КЛИНТОНУ

Савет за националну безбедност 14. јула 1995. године нотира да је француски председник Жак Ширак позвао председника САД Била Клинтона и поставио му ултиматум - или да пошаље америчке копнене трупе да се придруже Британији и Француској у поновном успостављању енклаве Сребреница и снажније заштите мисију Унпрофора, или ће се Француска повући.

Савет процењује да се Горажде може лакше одбранити од Сребренице и Жепе, док неки у њему, попут Волта Скокомба, сматрају да уклањање свих енклава, као спорног питања, можда може да омогући споразум. Стејт департмент, с друге стране, противи се одустајању од енклава, верујући да би то неизбежно водило паду Сарајева. Савет за националну бебедност се не слаже с тим.

ојни притисак на Србе Олбрајтова је видела као пут за остварење тих циљева САД:

- Суштина било које стратегије за Босну је да смо једино успешни када се Срби у Босни суоче са озбиљном претњом - војном силом. Наш план морамо базирати на војном притиску, да приволимо Србе са Пала да преговарају о одрживом миру. Уколико Унпрофор постане неодржив, војни удар остаје најбољи начин промовисања прихватљивог мира на дужи рок - сматра она.

То подразумева, додаје она, употребу примарно ваздушне силе да се помогне Бошњацима да промене баланс снага. После трансформације бошњачких војних капацитета, САД могу да се искључе.

- Транцизиони период би требало да буде од шест месеци до годину дана. Ефекат би био нови баланс снага који омогућава уступке босанских Срба, као и нови утицај за нас да одиграмо одлучујућу дипломатску улогу код свих страна - закључује она.

Убеђивање Британаца и Француза ће за све то, додаје, бити неопходно, али главна дипломатска препрека је Русија.

- Не смемо да потценимо високодипломатски напор који ће бити неопходан да се избегне руски вето у Савету безбедности и минимализује подршка Русије Србији - упозорила је тадашња амбасадорка САД у УН.

Олбрајтова преферира унију федерације и српског ентитета, у границама Босне, али помиње и друге опције као услов Бошњацима:

САД: ХРВАТИ СПРЕМАЈУ НАПАД!

У меморандуму од 13. јула 1995. године, који је обавештајна оперативна група за Балкан упутила директору ЦИА за војну подршку, наводи се да су Срби углавном завршили евакуацију муслиманских избеглица из Сребренице, да су у току борбе око Жепе, али да нема доказа о нападу ради заузимања енклаве. Истовремено, упозорава се на активности у Хрватској:

- Загреб може да употреби ово време међународне пажње усмерене на Босну да покрене напад против Срба у Крајини. Обавештајне информације говоре да су хрватске снаге наставиле активности око Сектора југ.

- Условила бих нашу подршку ударима на Србе усвајањем, унапред, обавеза бошњачке владе. Прва би била право Срба да се одвоје мирно од Босне и придруже потенцијално "великој Србији". Друга је могућа "трговина" територијама Федерације које држе Срби. То значи трансфере становништва на које раније нисмо били спремни. Босанској влади мора се јасно рећи да наша подршка за ову иницијативу подразумева да не траже војне добитке изван плана Контакт групе, као и њихове гаранције да строго ограниче утицај радикалних исламистичких режима у Босни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Prellee

29.07.2020. 09:30

I sta su napravili tada, a sta danas rade protiv Srpskog naroda.Pustili Hrvatima, cak i pomogli da protjeraju narod Srpski sa teritorije Hrvatske gdje su godinama zivjeli.Jednostavno saucesnici toga, ove dve spodobe.U Bosni tad a i danas Srbima uzimaju i teritorij i reduciraju prava, neprestano.Ponizavaju Srbe i njihovu istoriju a necu da spominjem dobru volju Srba za dogovor prije izbijanja rata.Opet samo mogu reci, ove dvije spodobe su Srbe okrivile, za sve a toliko je nesrece napravljeno prema Srbima, toliko je loseg napisano u medijima, toliko je srpski narod prepusten samovolji vlasti novonastalih drzava.Gorile u paklu ove dvije spodobe, ratni zlocinci iz US i NATO pakta...

Dhc

29.07.2020. 09:53

Opste je poznato da se 92 godine Hrvati i Muslimani pripremaju za rat uz pomoc nato trupa dok se Srbija sprema za odbranu. Izglasali su napustanje Jugoslavije bez pristanka Srba gde su prekrsili sve ustave i pravne akte zajednicke drzave. Strašni genocid i nelegalno ubijanje i proterivanje Srpskog naroda sa svojih ognjista dovelo je do Srebrenice. Sada vode politiku lažne istine i pravde gde zele da nametnu Srbima da su sve oni zapoceli sto je ne moguce. Zivela pravda jaka Rusija i Jaka Srbija!!!

Deda

29.07.2020. 10:30

Nisam od onih koji prave teorije zavere ali imam bar malo mozga. Četvrti Raih je oživeo posle ujedinjenja Nemačke, privilegovani su bivši saveznici fašističke Nemačke ( kod nas Šiptari i muslimani kao bivša Handžar divizija, Hrvati kao Ustaše i još neke zemlje Evrope). Amerika ima iste interese kao nekada Hitler, da okupira i vlada svetom, a ne čudi me jer je posle rata stotine hiljada nacista našlo tamo slobodu od suđenja za zločine i obnavljalo polako Hitlerove ideje. S toga se sada opet ponavlja sličnost iz 1914. I 1941. samo nema rata ali ima osvete ekonomskim "ratom" uz upotrebu ucene i sile.

Čiča Gorio

29.07.2020. 10:57

Ona je Kriva za moju kuću u Bosni. Koju sam iz Švedske zaradio i napravio. Ona neka plati 400.000 Eura. Ostao sam bez išta u drugom svetskom Ratu. Pa sam morao ići u Švetsku da bi napravio Kući i kada sam tio steko ona je uništila i nek mi plati. Pa će prestati da teroriše Srbe. Ja sam Srbin što to njoj Smeta??? Tako sam se rodio???

Ognjen

29.07.2020. 14:11

Meni je i dalje velika nepoznanica zašto Srbija još uvek nije podigla optužnicu protiv Olbrajtove, Klintona i kompletne komandne strukture NATO-a zbog bombardovanja SRJ '99? Prekršili su brojne međunarodne zakone pa i samu povelju UN. Odavno su trebali da završe u zatvoru, a ne da nas i dalje ucenjuju i nastavljaju da destabilizuju ceo svet. Poljuljali su temelje međunarodnog prava i uspostavili vladavinu sile.

Kira

29.07.2020. 18:55

Ove dve spodobe treba osuditi , strpati u zatvor ( i kljuc baciti),zazlocine koje su napravili iskljucivo prema Srbima .Oni su prekrsili medjunarodno pravo OUN.Zlocini ne zastarevaju nikada ..................

Marko

02.08.2020. 11:30

"Naš plan moramo bazirati na vojnom pritisku, da privolimo Srbe sa Pala da pregovaraju o održivom miru." Koje licemerje, koja degutantna izjava, pogotovo kada znamo da su 90% mirovni sporazumi kada se tice BiH prihvaceni od strane Srba, a pogotovo onaj prvi i glavni, kada su Muslimani, Srbi i Hrvati potpisali mirovni plan u Lisabonu u martu 1992, svi ga potpisali i na kraju Izetbegovic je povukao svoj potpis kada se vratio u Sarajevo i tako je poceo rat, a kasnije takodje je svaki mirovni sporazum koji su USA i EU planirali, uvek su ti isti mirovni sporazumu prihvaceni od strane Srba. Ova baba je psihopata i otpad od osobe.

Ljudi opametite se

02.08.2020. 21:51

Zasto jos nije podneta tuzba protiv ove vestice Olbrajt i ovog triperasa Bila Klintona? Necemo valda da ih pustimo da prodju tako lako i da misle da svet mora da igra kako oni sviraju. Bil Klinton ce u zatvor zbog pedofilskih radnji i za to je osudjen, jer tamo ima zakona, a za to sto je licno on Klinton Bil dogovarao sa Alijom Izetbegovicec da se napravi Srebrenica saznalo se tek posle dvadeset godina. I ako svi o tome cute, nece naravno ni haskio kupleraj sam da zapocne nesto, jer su i sami u sve upleteni, a bolje da imaju manje posla. A u slucaju siptarskih terotista, kako je moguce da Hasim Taci i Haradinaj i Veseli idu u neke privatne domace zatvore. Gde to ima. I jos da se vrati posle tri dana?