МИГРАНТИ ИЗАЗВАЛИ КОЛАПС НА СИЦИЛИЈИ: Долазе из државе у којој рата нема, а не зна се да ли имају корону

Милица Остојић

28. 07. 2020. у 14:20

МИНИСТАР Унутрашњих послова Италије Лућана Ламорђезе ургентно je упутила 300 војника на Сицилију да помогну у хаотичној кризи изазваној масовним приливом миграната и због масовног бежања из центара за прихват.

МИГРАНТИ ИЗАЗВАЛИ КОЛАПС НА СИЦИЛИЈИ: Долазе из државе у којој рата нема, а не зна се да ли имају корону

Фото: ЕПА

Центри за смештај и контролу на Сицилији су пренатрпани, мигранти беже масовно, а нови бродови и гумењаци на отвореном мору зову у помоћ, ако им не одговори Италија, јер Малта неће, остаје им да чекају да их покупи либијска обалска стража ако хоће и врати тамо одакле су и пошли или да им се догоди трагедија да нестану у морским дубинама.

Колапс је најадекватнија реч која резимира све оно што се догађа на сицилијанским обалама и на путевима где беже. Више од једне трећине миграната су Тунижани који, како изјављује тужилац Агриђента Луиђи Патронађо, "не беже, за разлику од других миграната из Африке, од политичког прогона или расизма у тој земљи, већ траже у Италији боље услове за живот". Тужилаштво је ових дана идентификовало и ставило у затвор велики број оних који раде на помагању при увођењу својих сународнике у Италију, међу њима су и они који су већ протерани једном из Италије и опет су се вратили.

Министар Спољних послова Луиђи Ди Мајо упозорава да мигранти представљају сада опасност по јавну безбедност и за могућна дела насиља, а да не говоримо о опасности по здравље становништва, јер они који беже неће остати изоловани, већ ће негде, ако им снаге јавног реда не уђу у траг, потражити уточиште на силу.

 После бекства из центра за смештај у Калтанисети, када је побегло 184 мигранта упркос огради, закључаним улазима и видео надзору, јуче је из Порто Емпедокле побегло њих 125. Највећем броју се ушло у траг, али не свима, такви нису прошли контролу и не може се знати има ли међу њима позитивних на корона вирус. Тунижани, осим што су најбројнији мигранти, најагресивнији су и знају како да се крећу да би побегли.

Као хитна мера за спасавање од оваквог стања изван контроле сада се одређују касарне које нису у употреби да се из пренатрпаних центара смести један број миграната и изнајмљује се један брод на три месеца са смештајним капацитетом за 800 особа.

Градоначелник Калтанисете Роберто Гамбино тражи од министра Ламорђезе да се обезбеди да у његов град не уђу избеглице, јер су уочени да се крећу у његовом окружењу где живе грађани и ако их снаге јавног реда не спрече у томе, грађани ће се наћи у огромној опасности, већ су у стању потпуне панике, реч сигурност не постоји више, тражећи истовремено да не шаљу више мигранте у центар у Калтанисети, јер је већ пренатрпан.

Министар Унутрашњих посова Ламорђезе јуче је боравила у Тунису, већ по који пут последњих месеци, тражећи од тамошњих власти да испоштују потписани Декрет о заустављању полазака њихових грађана са туниских обала. Министарство Унутрашњих послова Италије већ је учинило много у економској помоћи тој земљи, ставило је на туниски сто 30 милиона евра у трогодишњем плану, томе се додаје економска помоћ Министартсва спољних послова, потом новац из Фонда ЕУ, тражећи од Туниса и повећање квоте за репатријацију њених грађана.

Тунис је, међутим, са своје стране затражио један радар за надзор обале, потом обучавање особља обалске страже за ефикасан надзор као и одржавање тамошњих чамаца за надзор обале. Све је на дугом штапу, мигрантска најезда тек пристиже са топлим августом и очекује се покрет огромног броја а где је решење истински се не зна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

prellee

28.07.2020. 21:46

Nikad dosta para islamcima. Daš pare, uzmu a na kraju ne odrade posao, opet ih pošalju u Italiju. Ovo je osvajanje teritorije i promjena vjerske strukture u EU. EU pod vostvom Njemačke nema nikakvu zaštitu i Njemačka u tome vidi samo jeftinu radnu snaga za stvaranje profita. Ovakva jadna politika će na kraju uništiti EU, ako je već nije i uništila.