АСАД ПОБЕДИО НА ИЗБОРИМА У СИРИЈИ: Опозиција незадовољна

Танјуг

22. 07. 2020. у 01:05

АСАД ПОБЕДИО НА ИЗБОРИМА У СИРИЈИ: Опозиција незадовољна

Фото: Инстаграм

СИРИЈСКА владајућа странка "Баатх" и њени савезници освојили су већину на парламентарним изборима одржаним у ратом разореној земљи која се суочава са све већом финансијском кризом.

Странка председника Башара ел Асада и савезници са листе "Национално јединство" освојили су 183 од 250 заступничких места у парламенту.

Председник Изборног повереништва у Сирији Самер Зумрик изјавио је на конференцији за медије да је на недељне изборе изашло више од 30 одсто бирача.

Рекао је да сваки кандидат који није задовољан изборним резултатом "има право на жалбу у року од три дана, почевши од сутра".

Опозиција је прокоментарисала да су избори били срамни:

- Једноставно речено, ово су нелегитимни избори. Режим је изабрао кандидате, чак и оне независне - рекао је Јахја ел-Ариди, члан опозиције укључен у мировне преговоре сиријске владе и опозиције под окриљем УН-а у Женеви.

- Људи у Сирији нису могли слободно да гласају, ово је била позоришна представа режима - додао је Ариди.

Недељни избори били су трећи парламентарни избори од почетка рата у Сирији 2011. године. Требало је да буду одржани у априлу, али су два пута одлагани због пандемије корона вируса.

Одржани су нешто више од месец дана након што су САД наметнуле нове санкције кључним фигурама сиријског режима, усред све веће финансијске кризе у тој земљи.

Око 1.656 кандидата, укључујући 200 жена, борило се за своје место у парламенту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)