НА КОВИД 19 ПУЦАЈУ СА СВИХ СТРАНА: Трка научника у бици против вируса корона ушла у финиш

И. Станојевић

22. 07. 2020. у 15:14

НА КОВИД 19 ПУЦАЈУ СА СВИХ СТРАНА: Трка научника у бици против вируса корона ушла у финиш

В.Н.

ТРКА истраживачких тимова широм света за ефикасну и безбедну вакцину против вируса корона ушла је у финиш.

Из дана у дан стижу вести да су научници на прагу да "потпишу" цепиво које би могло у кратком року да уђе у масовну употребу. Од 155 потенцијалних вакцина, 23 су у фази тестирања на људима, а једна од две кинеске, заснована на аденовирусу Ад5, одобрена је за ограничену употребу, најпре на војницима. Русија је јуче објавила да је њена вакцина на прагу масовне производње цепива против короне.

И према оптимистичким најавама научника из Оксфорда, њихова вакцина која у телу покреће два одбрамбена механизма, могла би да се појави већ у септембру. У тестирањима, организми више од хиљаду испитаника почели су да развијају антинтела и Т-ћелије које се боре против вируса корона. Вакцина, која се прави од генетски модификованог вируса, узрочника прехладе код шимпанзи, имитираће вирус корона и имуни систем човека, научиће како да га нападне.

Велика Британија је већ наручила 100 милиона доза ове експерименталне вакцине, чију лиценцу у рукама држи фармацеутска кућа "Астразенека". Није, међутим, сигурно да ће се појавити у септембру, како је најављено. Имуни одговор испитаника добијен је у раној фази испитивања, а да би ушла у масовну употребу пре краја године, потребно је да се испуне три услова, тврди главни истраживач Сара Гилберт.

У изјави за Би-Би-Си, Гилбертова објашњава да је неопходно потврдити ефикасност вакцине у касним фазама испитивања, а затим произвести довољне количине. Ту је и организациони услов, одобрење регулаторних тела за хитну употребу. Оксфордски научници се, због одређених техничких проблема на територији Британије, уздају у резултате касне фазе која је у току у Бразилу и Јужној Африци, а ускоро стартује у САД.

Танјуг

 

И приватна кинеска компанија "Синовак Бајотех" ушла је у трећу фазу испитивања. Прве две фазе тестирања неактивне вакцине "коронавак" на 743 добровољца, показале су да нема озбиљних споредних ефеката и да се спроводила имунолошка реакција. У Бразилу се гради постројење за производњу сто милиона доза ове вакцине годишње.

- "Бајонтех" из Немачке и амерички фармацеутски гигант "Фајзер" објавили су позитивне прелиминарне резултате заједничке вакцине. Експериментална вакцина, под ознаком БНТ162б1, ослања се на генетски код који се убацује у људске ћелије да би створио антитела, нарочито прилагођена вирусу корона - каже Угур Сахин, извршни директор "Бајонтеха".

И вакцина коју је створила америчка биотехничка компанија "Модерна", спада у пројекте у поодмаклој фази развоја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)