САД ОПТУЖУЈУ: Кинески хакери напали фирме које развијају вакцину

Танјуг

21. 07. 2020. у 23:44

АМЕРИЧКО Министарство правде подигло је данас оптужнице против двојице кинеских хакера који су, како тврди, напали компаније које развијају вакцину против корона вируса и украли интелектуалну имовину и пословне тајне из компанија широм света, у вредности од више стотина милиона долара.

САД ОПТУЖУЈУ: Кинески хакери напали фирме које развијају вакцину

Фото: Depositphotos

Министарство тврди и да су хакери, који су идентификовани као Ли Шаоју и Донг Ðаџи, сарађивали са кинеском владом.

Према наводима савезних тужица, они су информације украли не само због личне користи, већ и зато што су знали да би оне биле интересантне и драгоцене кинеској влади, преноси АП.

У оптужници се кинески држављани не оптужују да су заправо успели да прикупе резултате истраживања о корона вирусу, али се указује на количину научних иновација које су биле мета страних влада и хакера који покушавају да сазнају на чему америчке компаније раде током пандемије.

Хакерски напади почели су пре више од десет година, а мете су биле фармацеутске, соларне и компаније које производе медицинске апарате, као и политицки дисиденти, активисти и свештенство у Америци, Кини и Хонг Конгу, навеле су америчке федералне власти.

У оптужници, подигнутој у време када амерички званицници све више упозоравају на напоре страних влада да украду америчке иновације, наводи се да су хакери протеклих месеци истраживали рањивости у компјутерским мрежама компанија које су јавно познате по свом раду на развоју вакцине и лека за Ковид-19, преноси Глас Америке.

Како наводи, реч је о најновијој агресивној мери Трампове администрације против Кине, коју амерички лидер оптужује за избијање пандемије.

Двојица оптуженика нису у притвору, а федерални званичници наводе да вероватно никада неће ни закорачити у америчку судницу.

Међутим, оптужница има важну симболичну вредност за Министартсво правде, који сматра да је јавно прозивање корисније од чекања на мало вероватни сценарио према којем би оптуженици путовалли у САД и тако ризиковали да буду ухапшени.

Верује се да је реч о првим оптужбама против страних хакера за покушај крађе научних открића повезаних са корона вирусом, мада америчке и друге западне обавештајне агенције месецима упозоравају на те напоре.

Власти у САД, Канади и Великој Британији прошле недеље су оптужиле групу хакера повезану са руским обавештајним службама за нападе на организације и компаније које се баве истраживањем коронвируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)